Denník N

Porazila som koronavírus. Cudzí ľudia mi písali, aby som sa domov už nevracala

Ilustračné foto – Unsplash/Andrew Neel
Ilustračné foto – Unsplash/Andrew Neel

Píše Rebecca Frasureová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Na koronavírus ma pozitívne otestovali 7. februára, ešte keď som bola v karanténe na výletnej lodi Diamond Princess. Bolo to stresujúcich šesť týždňov, plných neistoty, frustrácie, izolácie a napokon aj úľavy. Uzdravila som sa. Ale tým sa to neskončilo.

Symptómy som mala po celý čas mierne. Asi týždeň som mala suchý kašeľ a slabšiu horúčku, príznaky navyše ustúpili do troch dní po tom, čo ma hospitalizovali v tokijskej nemocnici.

Lekári a zdravotné sestry ma síce monitorovali, ale neposkytli mi žiadnu liečbu, lebo žiadna dosiaľ nie je. Na samotke som bola uväznená aj po tom, čo symptómy pominuli.

Na to, aby pacienta prepustili, totiž potrebuje mať negatívne výsledky dvoch testov vykonaných s odstupom 24 hodín. Počas 28-dňového pobytu ma lekári testovali až 14-krát.

Nevedeli, či som imúnna

Test na koronavírus bol v nemocnici ľahko dostupný, ale výsledky mi prišli niekedy na druhý deň a inokedy až o týždeň. Prešli tri týždne, kým som mala prvý čiastočne negatívny výsledok testu – ster z nosa bol pozitívny, z hrdla negatívny. A potom sa výsledky

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet, Zdravie

    Teraz najčítanejšie