Denník N

Ruskí miliardári skupujú pľúcne ventilácie. Bez špecialistov sú vám zbytočné, odkazujú lekári

Vladimir Putin pri návšteve modernej moskovskej nemocnice Kommunarka, kde sa liečia pacienti s koronavírusom. Foto – TASR/AP
Vladimir Putin pri návšteve modernej moskovskej nemocnice Kommunarka, kde sa liečia pacienti s koronavírusom. Foto – TASR/AP

Dýchacie prístroje už bohatí Rusi majú, teraz si k nim budú musieť nakúpiť aj lekárov špecialistov.

Tí, ktorým som umožnil rozprávkovo zbohatnúť, sa teraz musia o svoje zisky podeliť so štátom. Pretože koronavírus nemusí zniesť zo sveta len starých a chorých, ale aj bohatých a všemocných. Taký je odkaz ruského prezidenta Vladimira Putina ruským oligarchom, zbohatlíkom, magnátom aj špekulantom.

Rusko síce stále oficiálne nevykazuje žiadne dramatické čísla pozitívne testovaných – v piatok ráno 840 –, ale obavy Kremľa z nekontrolovaného šírenia vírusu sú oprávnené. Rubeľ padá, ropa, hlavný zdroj ruského bohatstva, je každým dňom lacnejšia, občania sa obávajú krachu bankového systému a pripravujú sa na útok na svoje vklady v bankách.

V stredu sa ich hlava štátu pokúsila upokojiť – drobnejším podnikateľom dala daňové prázdniny, ktoré budú trvať zrejme až do konca pandémie. Naopak, doteraz chráneným bohatým prezident zdanil ich zisky z vkladov – z tých, z ktorých plynú úroky vyššie než milión rubľov. Trinásť percent z týchto ziskov teraz poputuje do štátnej pokladnice.

Bohatí chcú prežiť za každú cenu

Kremeľ zjavne siahol k radikálnym ekonomickým opatreniam preto, že sa obáva nevôle ľudu vo chvíli, keď pandémia udrie na Rusko plnou silou. A keď sa zistí, že okrem modernej nemocnice v Moskve, kde sa teraz nakazení liečia, je v celom Rusku množstvo zdravotných zariadení, ktoré nespĺňajú ani tie najzákladnejšie parametre.

Obrovské rozdiely medzi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet, Zdravie

    Teraz najčítanejšie