Denník N

Čína môže futbalovú ligu obnoviť už v apríli. Od Hamšíka sa bude čakať viac, tvrdí expert

Čínska futbalová liga v minulosti zlákala aj Mareka Hamšíka. Foto N - Tomáš Benedikovič
Čínska futbalová liga v minulosti zlákala aj Mareka Hamšíka. Foto N – Tomáš Benedikovič

Po tom, ako Čína zdanlivo zastavila šírenie ochorenia COVID-19, by sa mohla stať prvou krajinou sveta, v ktorej príde k obnoveniu futbalovej ligy. Jej štart pôvodne plánovali na február.

Na začiatku tohto týždňa väčšina tamojších prvoligistov trénovala. Začalo sa hovoriť o tom, že by sa k hraniu zápasov mohli dostať už v polovici apríla, ako v stredu informovala aj webová stránka Inside World Football. Expert na čínsky futbal Roy Tadmor však pre Denník N hovorí, že to je v skutočnosti iba veľmi optimistický scenár.

„Smutnou pravdou je, že nikto netuší, kedy sa liga naozaj začne. Podľa miestnych médií už bolo oznámených veľmi veľa dátumov, je v tom zmätok. Potvrdzujú to aj ľudia z tamojších klubov. Najoptimistickejší plán je začať v polovici apríla, ten najpesimistickejší koncom mája alebo dokonca až začiatkom júna. Vyzerá to tak, že Čína síce vírus prekonala, ale jej najväčším problémom sú ‚dovezení‘ nakazení – ľudia zo zahraničia –, ktorých počet sa každý deň zvyšuje,“ vysvetľuje.

V nedeľu do Číny priletela belgická hviezda Maroune Fellaini, záložník Šandongu Luneng, ktorý mal pozitívny test, hoci sa uňho neobjavovali žiadne symptómy. „Väčšina zahraničných hráčov ešte len má do Číny pricestovať a toho sa teraz každý bojí,“ dodáva Tadmor.

Hovorí o rozdiele v porovnaní s miestnou basketbalovou ligou, ktorá sa bude hrať iba v dvoch mestách. „To by vo futbale zrejme nebolo možné. Okrem toho futbalový zväz stále ešte ani definitívne nerozhodol, ktorých šestnásť tímov do súťaže nastúpi, keďže

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie