Denník N

Ako pandémia odhalila rozsah celosvetovej závislosti zdravotníctva od Číny

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Čínsky obchod so zdravím je pre nás problém.

Autor je výkonný riaditeľ Stredoeurópskeho inštitútu ázijských štúdií

Keď sa povie Čína a medicína, väčšina ľudí si predstaví drvené tigrie kosti, rôzne korienky a iné „zaručené“ recepty tradičnej čínskej medicíny. Málokto vidí krajinu, ktorá produkuje nielen väčšinu svetovej produkcie ochranných materiálov (rúška, respirátory, ochranné odevy atď.), ale aj veľkú časť vstupov nevyhnutných na výrobu mnohých liečiv, najmä antibiotík.

Pred vypuknutím epidémie COVID-19 bola Čína zodpovedná za zhruba polovicu svetovej produkcie ochranných rúšok. Denne sa ich tam vyrobilo približne desať miliónov. Za bežných okolností táto produkcia dokázala dostatočne pokryť svetový dopyt.

Vypuknutie epidémie však znásobilo domáci dopyt po rúškach a iných ochranných pomôckach. Logicky sa preto Čína koncentrovala na produkciu pre svoje vlastné potreby na boj s epidémiou, ktorej vzniku napomohla v jej počiatkoch vlastnou nečinnosťou a netransparentnosťou čínska vláda. Dôsledkom vypuknutia epidémie bol nedostatok tohto tovaru mimo Číny, a to i napriek tomu, že čínske továrne zvýšili produkciu rúšok na 116 miliónov kusov denne.

Teraz, keď sa zdá, že Čína dostala epidémiu pod kontrolu (aj keď obavy z druhej vlny nákazy pretrvávajú a objavujú sa informácie o nových prípadoch, hoci väčšinou importovaných), sa časť produkcie uvoľnila pre zahraničný trh.

Pandémia odhalila našu vlastnú závislosť od čínskych producentov tovaru, ktorý je vitálny pre záujmy štátu v čase takejto krízy. Zároveň sa ukázalo, že nie sme schopní na výpadok produkcie flexibilne reagovať. Preto sa rozmohol trend domáceho šitia rúšok.

Ochranné pomôcky však nie sú jediný medicínsky produkt, pri ktorom sme závislí od dodávok z Číny. Podľa amerického think-tanku Rada pre medzinárodné vzťahy až 97 percent amerického trhu s antibiotikami pokrývajú čínske firmy. Podobne je na tom aj ibuprofen, ktorého dodávajú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie