Denník N

Ako sa zmení svet po pandémii? Toto sú štyri scenáre

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Po doznení krízy môže byť budúcnosť v niečom lepšia ako dnešok.

Autor je publicista

Sú historické okamihy, takzvané hĺbkové krízy, ktoré zásadne menia smerovanie budúcnosti. Jednu z takýchto kríz zažívame práve teraz. Svet, ako ho poznáme, sa práve mení, tvrdí prognostik Matthias Horx, zakladateľ frankfurtského Zukunftinstitutu, ktorý sa venuje výskumu trendov a tvorbe scenárov budúcnosti.

Všetky tie nevyhnutné opatrenia a obmedzenia, ktoré zastavili náš zhon či uponáhľaný život, „nemusia nutne znamenať stratu, naopak, môžu vytvoriť priestor pre nové možnosti“, pripomína Horx na webovej stránke inštitútu.

Keď sa na nás valia riziká a nebezpečenstvá, „hororové scenáre sa vytvárajú najľahšie“. Lenže máme možnosť „do rozmýšľania o budúcnosti zapojiť aj seba samých, našu vnútornú premenu“ a vytvoriť akoby most „medzi dneškom a zajtrajškom“, takzvané „vedomie budúcnosti“.

Novým koronavírusom vynútený odstup od druhých či prerušenie priamych sociálnych kontaktov paradoxne vytvárajú nové blízkosti. Keď sa neskôr poohliadneme na toto obdobie, dôjde nám, že sme svedkami obnovenej spoločenskej zdvorilosti, mnohých prejavov ľudskej spolupatričnosti či obnovenej komunikácie s tými, s ktorými sme doposiaľ nemali toľko času sa rozprávať. Viac čítame knihy, práca z domu sa pre mnohých stala samozrejmosťou a učitelia získavajú skúsenosti s výučbou cez internet. Menia sa vzorce správania i očakávaní. Na zmenený svet reagujeme vnútornými zmenami.

Popritom sa dnes všetky reality šou zdajú trápne. Celý ten „duševný smog, ktorý prúdil všetkými možnými kanálmi“, síce nezmizol, ale „stratil na význame“. Aj kultúrne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie