Denník N

Ak máme zostať doma, potrebujeme aj kvalitné budovy 

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Autor je predseda správnej rady platformy Budovy pre budúcnosť,
ktorá spája odborné združenia podporujúce kvalitné a efektívne budovy

Naším spoločným prvoradým cieľom je dnes ochrániť zdravie a životy ľudí pred hrozbami koronavírusu. Hneď na druhom mieste je snaha ochrániť a neskôr oživiť ekonomiku. Potrebujeme liek na prevenciu nezamestnanosti a chudoby. Úzko s tým súvisia budovy, v ktorých dnes mnohí trávime ešte viac času ako pred karanténou. Ich obnova a výstavba síce potrebuje podporu, ale ponúka aj mnohé príležitosti.

Rýchle a lacné opatrenia

Dnes je značná časť populácie doma, polovica z nás v rodinných domoch. Podľa nášho februárového prieskumu od agentúry Focus sa viac ako 40 % z nich chystalo v roku 2020 vykonať na svojom dome nejaké renovačné opatrenia. Polovica z nich na to chcela vynaložiť do 10-tisíc eur. Ak informácie z prieskumu podrobíme konzervatívnemu pohľadu, napočítame investície v objeme jednej miliardy eur. Aby sa tieto investície mohli ako-tak realizovať, stačí umožniť stavebninám a hobbymarketom obsluhovať aj bežných občanov pri dodržaní potrebných epidemiologických opatrení.

Zostaňme pri rodinných domoch. Na 4. mája posunulo ministerstvo dopravy a výstavby termín výzvy na podávanie žiadostí o príspevok na zateplenie rodinného domu. Program sa podobá českému Nová zelená úsporám. Alikvotne k veľkosti krajiny by sme preto očakávali ročne okolo 4-tisíc žiadostí o dotácie. Realita je okolo 300. Ďalší náš prieskum – z konca roka 2018 – totiž ukazuje, že o programe spontánne vedia iba 2 % (!!!) vlastníkov rodinných domov. Zaplatiť pritom profesionálnu propagačnú kampaň a predĺžiť možnosť podávania žiadostí do novembra by nestálo takmer nič.

Napokon tu máme eurofondy, z ktorých sa financuje obnova verejných budov, ako sú školy, zdravotnícke zariadenia a úrady. Záujem je obrovský. Len v ostatných výzvach pod OP KŽP si samosprávy a štátne orgány žiadali o príspevky vo výške, ktoré o 100 miliónov eur presiahli alokáciu. Pri zarátaní spolufinancovania to je 120 miliónov eur investičných projektov, ktoré sú pripravené na okamžitú realizáciu. Stačí, aby vláda rozhodla o realokovaní nečerpaných prostriedkov z iných investičných priorít.

Viac súkromného kapitálu

Nová vláda bude onedlho prijímať aj rozhodnutia dlhodobého charakteru. Ako použiť nové eurofondy (2021 – 2027), ako podporovať nájomné bývanie, ako motivovať na obnovu rodinných a bytových domov, ako financovať obnovu verejných budov? Verejných prostriedkov bude vždy nedostatok. Preto do budúcnosti potrebujeme viac zapojiť súkromný kapitál. Pri verejných budovách by mohli pomôcť garantované energetické služby, ktoré dokážu pokryť 20 – 50 % investičnej potreby.

Developeri a finančné fondy chcú stavať nájomné bývanie, ale potrebujú odstrániť legislatívne prekážky. Pri bytových domoch sú stavebné sporiteľne a komerčné banky pripravené poskytovať výhodné úvery, ak im ŠFRB uvoľní priestor. A podobne pri rodinných domoch by dobré čerpanie dotácií vo všeobecnosti zdvihlo rozsah a kvalitu obnovy rodinných domov (aj na tie nedotované) a tým zvýšilo objem ekonomickej aktivity. Platí, že vhodné nastavenie verejných politík dokáže prilákať súkromný kapitál a kompenzovať tak nedostatok verejných zdrojov.

Čo bude v programovom vyhlásení a vládnom balíčku opatrení?

V rámci ochrany pred koronavírusom sme dnes zavretí v budovách. Paradoxne to môže byť pre pätinu populácie zdravotne horšie ako ostať vonku. V dôsledku nekvalitného bývania totiž hlásia zdravotné problémy 1,9- až 2,5-násobne častejšie než zvyšok populácie. Okamžité aj dlhodobejšie nástroje na podporu investícií do kvalitných nových či obnovených budov má v rukách vláda. A nepotrebuje na to ani veľa času, ani veľa (verejných) peňazí.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie