Denník N

Počet testov zásadne rastie, otestovali už takmer tisíc ľudí za deň. Matovič: Pellegrini s nami hral hru na slepú babu

V kritickom stave je jeden pacient s koronavírusom vo vyššom veku, podľa ministra bojuje o život a je na umelej pľúcnej ventilácii.

Štátne laboratóriá vo štvrtok výrazne zvýšili počet ľudí, ktorí prešli testom. Otestovali 912 ľudí a 42 z nich bolo pozitívnych. Ide teda o najvyšší denný nárast počtu pozitívne testovaných, ale zároveň najvyšší počet otestovaných ľudí od začiatku testovania. Deň predtým bolo urobených menej ako 400 testov.

Po prvýkrát sa zapojili aj súkromné laboratóriá, ktoré otestovali viac ako 60 ľudí, jeden z toho je pozitívny.

Tento človek je podľa premiéra Igora Matoviča vodič, ktorý zásoboval obchody. Premiér nevedel povedať, koľko ľudí sa v jeho okolí dostalo do karantény alebo idú na testovanie. Informáciu o jeho pozitívnom testovaní dostal tesne pred tlačovou konferenciou.

Ešte nie je zrejme ani spustená technológia, ktorá by mohla lokalizovať nakazeného a ukázať, s kým sa posledné dni stretol. Možnosť využívať tieto informácie dáva úradu verejného zdravotníctva nový zákon, ktorý schválil už aj parlament. Technické riešenie však bude niekoľko dní trvať. Opozičný Smer zákon kritizuje a hovorí, že sa obráti na Ústavný súd.

Premiér: Máme dosť testov

Na Slovensku máme podľa Matoviča dosť testov, aby sme mohli testovať vo veľkom.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie