Denník N

Bojíte sa, aby si vaše deti počas karantény neublížili? Aj súrodenecké hádky majú svoj zmysel

Ilustračné foto - Flickr.com
Ilustračné foto – Flickr.com

Spory medzi súrodencami môžu podľa psychológov deti aj rozvíjať a pripravovať na riešenie konfliktov v dospelosti.

„Sledoval som už asi desať pokusov vyučovať cez internet, ale dnes to dopadlo tak, že najväčší IT expert z triedy som bol ja,“ hovorí Lukáš, otec dvoch synov, ktorý zareagoval na našu výzvu, ako rodičia zvládajú výchovu detí v karanténe.

Ako priznáva, ich domácnosť v tieto dni pripomína bojové pole. „Chalani sa mlátia asi päťkrát denne. Scénu, že každý na každého kričí, máme aspoň trikrát denne,“ vyratúva Lukáš. „Ak sa ozve ešte jedna mamička nejakého dievčatka, ktoré ráno vstane a samo sa celý deň učí, tak ma porazí.“

Lukáš, ktorý počas karantény pracuje z domu, preto nevie pochopiť, ako si niektorí rodičia dokážu v tieto dni užívať home office. „To sa idem popučiť, keď čítam, ako to ľudia milujú. Keď čítam statusy, ako sa stíšili a našli pokoj, za to by som vraždil,“ priznáva s úsmevom.

Cez deň krotia deti, v noci pracujú

Niektoré ohlasy rodičov by Lukáša asi nepotešili. Mnohí totiž píšu, že ich deti karanténa ešte viac zblížila a konečne spolu toľko nebojujú.

„Mám deti s ročným vekovým rozdielom. Keby nemali jeden druhého, tak to neprežijeme a už by pravdepodobne nemali ani matku… Je to naozaj super, ako si vystačia, a naozaj to mne ako rodičovi uľahčuje túto zvláštnu situáciu,“ opisuje Jana.

No ozvali sa nám aj rodičia, ktorí majú podobne ako Lukáš obavy, aby si ich deti počas spoločného pobytu doma neublížili. Bežne im totiž musia ošetrovať drobné škrabance a hrče na čele. Väčšinou sú to rodičia chlapcov, ktorí sú „zdravo nezbední“.

„Mám dvoch chlapcov, takže žiadna idylka

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Koronavírus

    Rodičovstvo

    Rodina a vzťahy, Veda

    Teraz najčítanejšie