Denník N

Náboženstvo len zneužili, hovoria ľudia v uliciach Bordeaux

Ľudia v uliciach Bordeaux. FOTO - JEAN-MICHEL PETAUX
Ľudia v uliciach Bordeaux. FOTO – JEAN-MICHEL PETAUX

Manifestácie vo Francúzsku pokračujú. V Bordeaux sa ich zúčastňujú okrem tisícov ľudí aj predstavitelia islamu, kresťanstva a judaizmu.

Vo štvrtok sa stovky obyvateľov hlavného mesta Akvitánska opäť zhromaždili, aby si minútou ticha uctili obete a pozostalých parížskeho útoku. Manifestácie sa zúčastnili aj predstavitelia takých náboženstiev, akými sú kresťanstvo, judaizmus, budhizmus či islam.

Náboženstvo sa zneužíva

„Ak chcete skutočne zabiť spôsob myslenia Charlie Hebdo, musíte nás zabiť všetkých, pretože ja som tiež Charlie,“ vysvetľuje hlavnú myšlienku známeho hesla Je suis Charlie Amalia Petaux z francúzskej organizácie Maison de l’Europe Bordeaux Aquitane.

Obdivuje odvahu ľudí, ktorí sa neboja otvorene vyjadriť podporu.

„Pre mňa tento útok nie je o náboženstve, ale o samotných ľuďoch. Náboženstvo je iba nástroj, ktorý sa zneužíva. Posolstvo Biblie, Tóry aj Koránu je rovnaké – hovorí o láske k ľuďom.“

Ľudia by podľa nej mali zachovať pokoj a nesprávať sa podľa zákona oko za oko, zub za zub.

Symbolický pochod

Štvrtková manifestácia nadviazala na zhromaždenie, ktorého sa zúčastnilo v Bordeaux 5000 ľudí. „Je skvelé vidieť vás tu v takom počte. Očakávali sme, že sa stretnutia zúčastnia novinári, kolegovia. Na naše prekvapenie sme však zistili, že existujú tisíce občanov, ktorí prišli, aby odmietli násilie a nenávisť,“ uviedol pre francúzsky denník Sud Ouest Pierre Sauvey, predseda klubu novinárov.

Už v piatok sa chystá veľký pochod, ktorý symbolicky povedie popri mešite následne k synagóge a kostolu a ukončí sa na námestí v centre mesta.

bordeux2

Zástupcovia viacerých náboženských obcí v meste. FOTO – JEAN-MICHEL PETAUX

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Útok na Charlie Hebdo

Svet

Teraz najčítanejšie