Denník N

Tisícky dobrovoľníkov sa chcú dať zámerne nakaziť, aby pomohli s vývojom vakcíny proti koronavírusu

Ilustračné foto – TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Štandardné klinické skúšanie vakcín trvá príliš dlho, vedci preto navrhujú zrýchlený výskum, pri ktorom sa dobrovoľníci zámerne nakazia. Je to eticky prijateľné?

Vedci bojujú s časom, aby vynašli liek alebo vakcínu proti novému koronavírusu.

Záleží na každom dni – pred mesiacom podľahlo na celom svete ochoreniu COVID-19 2 800 ľudí, začiatkom tohto týždňa 16 513 a dnes už viac ako 26-tisíc.

Klinické testy sľubných liekov sa iba začali, a čo sa týka vakcíny, Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) očakáva, že môže byť až za rok a pol (hoci predpovedať v tejto chvíli čokoľvek je ťažké).

Ak to takto pôjde ďalej, v tom čase môžu byť státisíce mŕtvych (podľa jedného odhadu umrie len v Spojených štátoch do konca roka skoro 200-tisíc ľudí).

Etické dilemy

Čo za týchto okolností robiť?

Je v poriadku, aby sme v tejto chvíli nasadili liečbu, o ktorej vieme, že má nežiaduce účinky? A je v poriadku, aby sa obišlo náročné klinické skúšanie a vývoj vakcíny sa urýchlil? Sme ochotní riskovať užívanie liekov s vážnymi vedľajšími účinkami? A ak nie, ako vysvetlíme pacientom na jednotkách intenzívnej starostlivosti, že im nepodáme liek, ktorý im môže poskytnúť nádej na vyliečenie?

Svetová zdravotnícka organizácia spustila pred pár dňami celosvetové klinické skúšanie Solidarita štyroch liekov na nový koronavírus, od ktorých si sľubuje najviac.

Je medzi nimi aj prípravok remdesivir určený pôvodne na boj proti ebole. Jedným z tvorcov látky je aj český vedec Tomáš Cihlář.

Nemôžeme si dovoliť krok vedľa

Čo sa týka vývoja vakcíny, za normálnych okolností prechádza viacerými fázami klinického

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Koronavírus

    Morálka

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie