Denník N

Prečo sa na Slovensku netestuje viac? Nefunguje systém

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Chýba centrálne rozhodovanie, riadenie a zásobovanie. Jednotlivé inštitúcie sa zbavujú zodpovednosti a odkazujú sa jedna na druhú.   

Autorka pôsobí v Ústave epidemiológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského

Na čo najväčšie zmiernenie vplyvu pandémie COVID-19 na našu populáciu musíme zachytávať možných nosičov ochorenia a izolovať ich, to je jasné. Na potvrdenie prítomnosti nového koronavírusu potrebujeme testovať. Ak nájdeme všetkých alebo aspoň väčšinu momentálne pozitívnych a izolujeme ich, znížime riziko, že nakazia niekoho ďalšieho. Takže treba testovať každého človeka čo len trochu podozrivého z nákazy.

V laboratórnych testoch samotných nie je problém. Máme v zásade dve možnosti – robiť výter z nosa a hrdla a túto vzorku testovať v laboratóriu na prítomnosť vírusu pomocou takzvaného real-time PCR (RT-PCR), alebo z krvi človeka detegovať protilátky proti vírusu, to sú takzvané sérologické testy.

U nás sa zatiaľ používa prvá možnosť, je citlivejšia na včasný záchyt ochorenia, druhá sa rozbieha. Doteraz fungujúce laboratóriá robia niekoľko stoviek testov denne a sú schopné robiť ešte viac.

Nie som zástancom celoplošného testovania, ani keby sme mali na to dostatok prostriedkov, čo nemáme. Bolo by tam veľa falošne negatívnych – tých, ktorí sú síce infikovaní, ale sú na začiatku inkubačnej lehoty a vírus je u nich ešte nedetekovateľný, a aj veľa falošne pozitívnych výsledkov – je u nich zachytený vírus, ale ochorenie už prekonali a už nie sú infekční (doposiaľ sa vedecky nedokázalo, ako dlho je človek po prekonaní ochorenia schopný šíriť infekciu do okolia). Nesporné však je, že treba testovať oveľa viac ako doteraz. Prečo testujeme tak málo?

S každým človekom, u ktorého bol potvrdený COVID-19, hovoria terénni epidemiológovia, čiže pracovníci regionálnych úradov verejného zdravotníctva (ľudovo povedané „hygienici“), krátko po získaní výsledkov z laboratórií, v ktorých sa testy robia. Zisťujeme, s kým bol človek v kontakte v čase pred nástupom príznakov, a všetky „úzke kontakty“ obvoláme, zistíme podrobnosti a každého potenciálne infikovaného odporučíme na odber vzorky na test prítomnosti nového koronavírusu.

Okrem toho z ľudí volajúcich na naše infolinky selektujeme podľa epidemiologickej anamnézy ďalších, ktorí sú tiež podľa nás podozriví z nákazy. Vedieme si zoznam ľudí, čo potrebujeme dať otestovať. Takže tí všetci sú aj otestovaní, nie? Nanešťastie, nie.

Opakujem, testovacia kapacita laboratórií je dostatočná, limitované sú však

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie