Denník N

Teraz nie je čas šetriť a moralizovať, ľuďom treba rýchlo a jednoducho poslať veľa peňazí

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Jedna dobrá a jedna zlá správa. Najprv, samozrejme, tá strašidelnejšia: Ak sa neudeje niečo výnimočné, Slovensko tento rok zbankrotuje, čiže prestane platiť investorom, od ktorých si v minulosti požičalo, a bude musieť znížiť dôchodky, platy svojim zamestnancom a nebude mať ani z čoho investovať, napríklad stavať diaľnice alebo kupovať nové vlaky.

Slovenská ekonomika sa totiž v najbližších mesiacoch prepadne, klesnú daňové príjmy a odvody, čo dokopy vyrobí deficit niekde medzi 5 až 10 miliardami eur.

K tomu treba prirátať pravidelné splátky dlhu, čo sú tento rok ďalšie miliardy, ktoré treba niekde zohnať.

A keďže Európa aj Slovensko sú postihnuté chorobou, trhy sú v panike a nikto nám nebude chcieť požičať – a na rozdiel od Čechov si svoje koruny nemôžeme vytlačiť –, tak možno už v lete pípne ministrovi financií esemeska, že máme na účte nulu.

Tá dobrá správa je, že niečo výnimočné sa určite stane, pretože v ešte horšej situácii je minimálne Taliansko a eurozóna si nemôže dovoliť, aby zbankrotovalo.

Ak sa Únia nedohodne na spoločných dlhopisoch, tak sa zrejme dohodnú pôžičky z eurovalu. Alebo ECB vysvetlí bankám, že môžu štátom pokojne požičiavať, lebo ona im ručí, že od nich tie vládne dlhopisy hocikedy odkúpi. Alebo sa vymyslí niečo iné, skrátka, Únia a eurozóna nedopustia bankrot žiadnej veľkej krajiny a malé štáty ako Slovensko sa na tom v pohode zvezú.

Preto sa môže vláda Igora Matoviča spoľahnúť, že na záchranu ekonomiky bude mať k dispozícii toľko peňazí, koľko bude potrebovať. Aspoň v tejto veci nebudú noví ministri musieť pykať za stav, v akom im odovzdali krajinu Ficove vlády.

Ak teda premiér Matovič už niekoľko dní opakuje, že musíme najprv zistiť, koľko máme peňazí, a aj podľa toho modelovať pomoc na záchranu ekonomiky, našťastie sa mýli. Je len na slovenskej vláde, pre aký veľký balík sa rozhodne. Prakticky nič ju v súčasnosti nelimituje.

Igor Matovič by mal svojim ministrom klásť otázky a príkazy inak. Mal by sa najprv ministra hospodárstva Sulíka a ministra financií Hegera spýtať, koľko v ideálnom prípade potrebujeme investovať do záchranného balíka.

A keď mu povedia to číslo, mal by ministrovi financií prikázať, aby si plnil svoje povinnosti a šiel tie peniaze požičať. Ak naše dlhopisy nekúpia banky, nech skúsi úver od eurovalu alebo nech ide jednoducho tam, kde si požičiavajú iné európske krajiny zasiahnuté ochorením COVID-19.

Netreba počúvať sedliacky rozum

Sedliacky rozum však hovorí, že to predsa nemôžeme brať takto ľahkovážne, veď to raz bude musieť niekto vrátiť. Ak nie my za našich životov, tak potom naše deti alebo ich deti, pretože každý dlh predsa musí raz niekto zaplatiť.

Sedliacky rozum však nepočíta s tým, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Hegerova vláda

Koronavírus

    Pomoc ekonomike

    Ekonomika, Komentáre

    Teraz najčítanejšie