Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O siedmich svetových trendoch počas epidémie

Gondolieri počas čakania na zákazníkov pri Námestí sv. Marka v talianskych Benátkach. Foto – TASR/AP
Gondolieri počas čakania na zákazníkov pri Námestí sv. Marka v talianskych Benátkach. Foto – TASR/AP

International Crisis Group je think-tank založený v roku 1995 a pôsobí v ňom asi stovka analytikov aj bývalých novinárov či politikov a diplomatov. ICG vydala v týchto dňoch obsiahlu analýzu 7 svetových trendov, ktoré budú sprevádzať epidémiu koronavírusu; je to užitočný manuál pre každého, kto chce porozumieť nástrahám budúceho vývoja. Nie je to príliš radostné čítanie, hoci sa nájdu aj nejaké dôvody pre optimizmus.

Tu je stručný výťah zo siedmich kapitol:

1. Najohrozenejšie sú oblasti, v ktorých už teraz prebiehajú vojny a konflikty. Štáty, ktoré nimi trpia, majú veľmi poškodené systémy zdravotníctva – od Líbye cez Venezuelu, Sýriu a Jemen až po Palestínu. Stovky miliónov ľudí v týchto štátoch sú akútne ohrozené epidémiou, ktorá sa tam už začína šíriť. Nehovoriac o 70 miliónoch utečencov, ktorí žijú v táboroch, často pod holým nebom bez akejkoľvek hygieny a prístupu k lekárom.

„Ak sa koronavírus dostane do týchto táborov, dá sa očakávať jeho šírenie podobné lesnému požiaru,“ píšu autori. Najohrozenejšou skupinou sú ženy.

2. Medzinárodné mechanizmy na odvrátenie konfliktov sú vážne poškodené. Nejde len o humanitárne organizácie, ktoré sú vinou uzavretých hraníc prakticky bez šancí pomáhať v postihnutých oblastiach.

Blokovaní sú aj pracovníci OSN, regionálne organizácie museli zastaviť činnosť. Konflikty v Afganistane, Venezuele či na Blízkom východe a na mnohých iných miestach sa tak môžu úplne vymknúť kontrole.

Medzinárodní lídri sú okrem toho zahltení domácou agendou a nemajú čas riešiť konflikty za hranicami. Klasickou ukážkou je ochabnutie snáh Európskej únie zabezpečiť prímerie v Líbyi (ešte vo februári to bola priorita EÚ). Zastavené boli plánované rozhovory znesvárených strán v Jemene, ktoré mali organizovať Američania so Saudskou Arábiou. V Keni sa malo uskutočniť stretnutie prezidentov Somálska a Etiópie, ktoré sú v konflikte, ale bolo odvolané. Rovnako ako stretnutie lídrov EÚ s piatimi africkými štátmi. A tak podobne.

Problém sa zhoršuje aj tým, že západní novinári nemôžu spravodajsky pokrývať štáty ako Čína či Egypt, ktoré ich vyhostili. Skutočná situácia v mnohých štátoch tak bude zahmlená.

3. Politické a spoločenské systémy sa ocitajú pod veľkým tlakom, hoci paradoxne prežili demonštrácie, ktoré boli ešte pred niekoľkými mesiacmi prejavom masovej občianskej nespokojnosti (v Hongkongu, Libanone a inde).

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

    Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie