Denník N

Po teroristickom útoku zjednotila Nový Zéland. Teraz chce obľúbená premiérka vyhubiť koronu

Jacinda Ardernová je mimoriadne populárna, ale pred septembrovými voľbami nemá nič isté. Foto - TASR/AP
Jacinda Ardernová je mimoriadne populárna, ale pred septembrovými voľbami nemá nič isté. Foto – TASR/AP

Jacinda stelesňuje hodnoty našej krajiny – rovnosť, pracovitosť a srdečnosť, hovorí novinárka z Nového Zélandu. Za ostatný rok musela premiérka riešiť viacero náročných situácií.

Je to terorista, zločinec a extrémista, ale keď o ňom budem hovoriť ja, ostane bez mena. Vyslovujme, prosím, mená tých, o ktorých sme prišli, nie meno toho, ktorý to spôsobil.

Týmito slovami opísala premiérka Jacinda Ardernová muža obvineného z teroristického útoku v meste Christchurch. Pred rokom 29-ročný Austrálčan (ktorého meno nebudeme uvádzať) zabil v dvoch mešitách 51 ľudí a 49 ďalších bolo zranených. Nahrával sa pri tom na internete.

Možno sa chcel presláviť, ale my mu na Novom Zélande nedáme nič, ani len jeho meno, dodala Ardernová.

Len niekoľko dní po tom, čo sme si pripomenuli prvé výročie streľby, útočník na začiatku marca zmenil svoju výpoveď a priznal sa. Svoju vinu doteraz popieral a súd sa mal konať v júni.

Po útoku zmenil parlament na Ardernovej popud benevolentné zákony o zbraniach. Na Novom Zélande je podľa odhadov 1,5 milióna súkromne držaných zbraní, nový zákaz sa vzťahuje asi na 14-tisíc z nich.

Za to, ako zvládla celú krízu, sa hovorilo o jej nominácii na Nobelovu cenu za mier. Stala sa tiež tichomorskou osobnosťou roka.

Premiérka zdôrazňovala heslo Oni sú my (They are us). Vyslala jasný signál rodinám obetí, medzi ktorými boli aj rodáci z Afganistanu, Bangladéša či Pakistanu.

Nezáleží na tom, či tu niekto žije celé generácie alebo sa prisťahoval pred rokom.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Streľba na Novom Zélande

    Svet

    Teraz najčítanejšie