Denník N

Nová posila KDH Štefanec je za registrované partnerstvá

Foto - TASR
Foto – TASR

Bývalý podpredseda SDKÚ Ivan Štefanec zo strany odišiel medzi poslednými. Hovorí, že Pavol Frešo uprednostňoval župu pred stranou a s odchodom váhal pre to, lebo chcel SDKÚ zachrániť.

Koľko rokov ste boli v SDKÚ a ako ste sa k nej dostali?

Môj prvý kontakt s SDKÚ bol v rámci nominácie na eurokomisára v roku 2003. Bol som nestraník. Členom som sa stal v roku 2005, takže som tam bol desať rokov.

Ľudia vás zaregistrovali, keď sa vás snažil presadiť za eurokomisára Mikuláš Dzurinda. Boli ste jeho osobný nominant? Pôsobilo to tak.

Bol som nominant SDKÚ. Nominácia vtedy prešla všetkými orgánmi strany – samozrejme na návrh vtedajšieho predsedu. Môžem potvrdiť, že s pánom Dzurindom sme sa poznali už dávno predtým a komunikovali sme aj o politických témach, keďže som v tom čase pôsobil v podnikateľskom sektore a bol som prezidentom Podnikateľskej aliancie Slovenska. Komunikoval som s ním ako s vtedajším premiérom.

V tom čase ste boli vnímaný ako jeho chránenec…

Bolo to tak, že to bolo na jeho návrh s tým, že tento návrh prešiel všetkými orgánmi SDKÚ. Prišiel som na prezídium, ústrednú radu a na jeho návrh to prešlo.

To je jasné. Ide mi o to, kde vás našiel. Roky ste totiž boli vnímaný ako jeho chránenec, či blízky človek.

Nikdy som neskrýval, že sme sa poznali dávno predtým a s ponukou prišiel on. Po rozmýšľaní som ju akceptoval, aj keď tento návrh nakoniec neprešiel.

Rokovania okolo obsadenia eurokomisára v tom čase vyzerali ako vážna roztržka medzi SDKÚ a KDH. Miesto nakoniec dostal Ján Figeľ. Bola to aj roztržka medzi vami a ním?

Nie, nič osobného v tom nebolo. Áno, v tom čase mali tieto strany iný názor na obsadenie postu člena Európskej komisie. Nakoniec došlo k dohode. Prezentovali sme sa na koaličných radách a nakoniec vláda prijala rozhodnutie v prospech pána Figeľa. Zagratuloval som mu a na našich vzťahoch sa nič nezmenilo.

Minimálne vzťahy medzi KDH a SDKÚ boli v tom čase napäté. Nevnímali ste to naozaj ako roztržku medzi stranami?

Vnímal som, že mali iný názor na obsadenie člena Európskej komisie a ako súťaž medzi jednotlivými nominantmi.

Tá istá vláda z vás v roku 2006 nakoniec urobila splnomocnenca na zavedenie eura. Renomé druhej Dzurindovej vlády pokazila najviac kauza Gorila. Je podľa vás ten dokument pravdivý, alebo nie?

Myslím si o ňom stále to isté – že všetky podozrenia treba vyšetriť, a v tom, čo bolo podsúvané ako podozrenia, jednoducho potrebujeme poznať pravdu. Preto som ako poslanec parlamentu vždy hlasoval za to, aby predstavitelia vlády prišli so správami o vyšetrovaní kauzy Gorila do parlamentu. Sledoval som tiež postup vyšetrovacích orgánov najmä za prvej vlády Roberta Fica, keď sa tá kauza vôbec nehýbala. Skôr tí, ktorí boli zodpovední, boli za druhej Ficovej vlády povýšení.

To, čo ste povedali, je politické stanovisko. Mne ide o váš vnútorný pocit. Čo si myslíte, bola to pravda, alebo nie?

Či to bola pravda, alebo nie, potrebujeme vyšetriť, vždy som sa staval za nezávislé vyšetrenie všetkých káuz. To je moje stanovisko.

Aký vplyv mala Penta na druhú Dzurindovu vládu a na Radičovej vládu? 

Pýtate sa to mňa, ktorý som nebol členom ani jednej z vlád, aj keď je pravdou, že za Radičovej vlády som bol v parlamente ako predseda eurovýboru. Za ten čas však nebol žiaden tlak – ani náznakom – na rozhodnutia v parlamente. Ani na mňa osobne nikto žiaden tlak nevyvíjal a pochybujem, že to bolo na vládu.

Po voľbách 2012 sa volil nový predseda SDKÚ. Koho ste volili? Freša, alebo Žitňanskú?

Žitňanskú.

Čo ste si povedali, keď zvolili Freša – že má na to, aby stranu zachránil?

Tým, že som volil Žitňanskú, som dal jasne najavo, čo uprednostňujem. Ale rešpektoval som vôľu väčšiny. A práve preto som sa rozhodol, že pôjdem ďalej, a prijal som pozíciu podpredsedu.

Čo by musel Frešo urobiť, aby zachránil stranu, a čo urobil zle?

Predovšetkým bolo treba viac komunikovať s členskou základňou a v odborných tímoch, ktoré boli najskôr vytvorené. Postupne im však nebola venovaná dostatočná pozornosť a nemali priestor vyjadrovať sa k jednotlivým témam. Predseda bol v tom čase viac a viac izolovaný od členskej základne.

Dôvod, že mal viac komunikovať s členskou základňou, použili všetci. Znamená to, že riadil stranu príliš autokraticky?

Mal len robiť to, čo sa má. Mal zvolávať orgány, ktoré majú byť v normálnej strane funkčné. To nemôže urobiť nikto iný, než predseda. Ale keď predseda nezvolá niekoľko mesiacov prezídium, keď nezvolá najvyššie orgány a bráni zvolaniu ústrednej rady, kde sa majú členovia vyjadriť?

Takže využíval stanovy strany na to, aby ju riadil sám?

Áno, dá sa to tak povedať. Nevyužíval prirodzené orgány strany na otvorenú komunikáciu s členmi strany. Najmä v posledných rokoch. V prvom roku 2012 ten rozbeh nebol až taký zlý. Problém boli aj záujmy (Pavla Freša, pozn. red.), ktoré išli až do konfliktu záujmov jednotlivých regiónov, a začalo to byť deštruktívne. Viete, nedá sa sedieť na viacerých stoličkách. Byť predsedom samosprávneho kraja je konfliktom záujmov. Predseda strany musí robiť rozhodnutia, a keď je zároveň poslancom a županom, je v konflikte záujmov, keď má napríklad rozhodovať o daňových otázkach. Rozhoduje v prospech Slovenska, alebo župy?

Keď teda prišlo k takémuto konfliktu záujmov, rozhodoval Frešo v prospech župy a nie strany a Slovenska?

Áno. Ukázalo sa, že jeho rozhodnutie znovu kandidovať nebolo šťastné. Nepomohlo vývoju v SDKÚ, skôr naopak.

V akom stave bola strana vo februári, keď ste z nej odišli?

Po kongrese, keď predseda stratil dôveru, sa nedalo v strane fungovať. Keďže ignoroval, že mu 77 percent delegátov vyslovilo nedôveru, všetci sme si boli vedomí, že sa takto dlhodobo fungovať nedá. Snažil som sa o komunikáciu a stretnutia s krajskými predsedami a poslancami. No tí ľudia postupne prestávali veriť tomu projektu, a keď som odchádzal, odišlo deväť z 11 poslancov a strana nefungovala. SDKÚ považujem za projekt splnenej historickej úlohy. Doviedla Slovensko do Európskej únie, NATO, zohrali sme podstatnú úlohu pri zavedení eura aj reformách, z ktorých Slovensko žije dodnes.

Veľa ľudí z SDKÚ odišlo skôr. Prečo ste odišli medzi poslednými?

Snažil som sa to zachrániť a urobiť všetko pre to, aby strana nešla dolu vodou a nezanikla. Snažil som sa naozaj do poslednej chvíle.

Prečo ste prešli ku KDH? Prečo ste si nevybrali Sieť, kam išiel Miroslav Beblavý či Martin Fedor, alebo Most, kam išla Lucia Žitňanská?

Keď som odišiel z SDKÚ, potreboval som trošku času na rozmyslenie. Komunikoval som s viacerými stranami. Rozhodol som sa pre KDH, lebo ju považujem za jasne vyhranenú stranu s jasnými hodnotovými cieľmi a za stranu, od ktorej viem, čo môžem čakať, a s ktorou mám najväčší hodnotový prienik. Kým nevznikla SDKÚ, bol som voličom KDH. Nie som členom KDH, ale rozhodol som sa s ním spolupracovať v projekte KDH Plus.

Rokovali ste s Procházkom alebo s Bugárom? Dostali ste od nich ponuku?

Oslovili ma viaceré strany. Nemá to význam rozmazávať. Nebol to žiadny obchod.

Boli ste na referende o rodine?

Áno.

Pred referendom ste povedali, že zväzok muža a ženy je taký prirodzený, že si neviete predstaviť, aby sa o niečom takom prirodzenom malo hlasovať v referende.

Síce si ten výrok nepamätám, ale môžem povedať, že ochranu života a rodiny považujem za potrebnú a považujem ju za prirodzenú aktivitu. Na druhej strane si myslím, že celé referendum bolo zbytočne spolitizované a zbytočne polarizovalo spoločnosť, a tá komunikácia bola veľmi nešťastná.

Čo si myslíte o registrovaných partnerstvách?

Každý občan, bez ohľadu na svoje vyznanie, sexuálnu orientáciu, musí mať rovnaké práva. To som presadzoval a aj budem. Pokiaľ chcú ľudia takto žiť, môžem ich v tom len podporovať – pokiaľ budú takto šťastnejší.

Najkonzervatívnejšia časť Slovenska sa obáva, že na pôde Európskeho parlamentu vznikne iniciatíva, ktorá nám registrované partnerstvá prikáže. Keby sa to stalo, budete hlasovať za?

Otvorene hovorím, že s registrovanými partnerstvami nemám problém. Zároveň hovorím, že manželstvo je prirodzený zväzok muža a ženy. Tiež hovorím, že táto kompetencia by mala zostať na národnej úrovni.

Ste za adopcie detí pármi rovnakého pohlavia?

Nemám na to vyhranený názor, ale skôr sa prikláňam v tejto oblasti ku konzervatívnym hodnotám. Sledujem diskusiu a praktické skúsenosti, a na ich základe si tvorím názor. Skôr však vychádzam z tradičných, konzervatívnych postojov.

Ako bude vyzerať vaša kariéra v KDH? Sľúbili vám miesto vo vedení?

Zatiaľ som do strany nevstúpil. Dohodli sme sa na spolupráci v ekonomických európskych témach. Budeme spolupracovať v rámci ekonomického tímu KDH s cieľom podporiť malé a stredné podnikanie, navrhovať ekonomické zmeny, ktoré Slovensko podporuje.

V Európskom parlamente bol tento týždeň grécky premiér Alexis Tsipras. Ako by sa mali veritelia zachovať voči Grécku?

Veritelia povedali jasne svoje stanovisko a nevidím dôvod, aby ho menili. Na ťahu je grécky premiér, ktorý často mení postoje, a jeho postup je evidentne populistický. Niečo iné hovorí doma a iné v Bruseli. Nič nové nepovedal. Zaujal ma jeho postoj, že za problémy Grécka môžu iní a že on Grécko reformuje, len akosi na jeho reformy stále čakáme. Veritelia a európske inštitúcie povedali jasný názor a myslím, že niet kam ustupovať.

Ďalší postup má dve roviny – či má Grécko ísť podľa požiadaviek veriteľov a či by sa malo zvažovať odpustenie časti dlhu. Čo si myslíte o týchto dvoch veciach?

Grécko by malo akceptovať plán veriteľov. A odpusteniu dlhu vravím nie.

Aj keby išlo o časť?

Áno. Ide o dodržiavanie pravidiel. Nejde len o Grécko. Celá Európa sa pozerá na to, ako sa skončí táto grécka detektívka. Ak by európske inštitúcie povolili, zároveň budú Taliani, Portugalci, možno Španieli žiadať o ďalšie úľavy. Je mnoho ďalších krajín, ktoré robia poctivo reformy, znižujú deficity, a pokiaľ by európske inštitúcie povolili Grécku, bol by to zlý signál aj tým krajinám.

Toto je už názor KDH, alebo Ivana Štefanca?

Vždy hovorím svoje názory a zatiaľ ma nikto za ne neupozorňoval. Som slobodný človek a aj spoluprácu s priateľmi z KDH mám slobodnú.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie