Denník N

Nový model nákazy: Až 170-tisíc nakazených na vrchole, kríza možno do 2021, Matovič pripúšťa „vypnutie krajiny“

Štátni analytici zmiernili odhady nakazených, vrchol epidémie očakávajú v polovici júla. Ak štát rozšíri kapacity nemocníc, vedeli by sme podľa analytikov situáciu zvládnuť.

Ministerstvo zdravotníctva ukázalo nové prepočty analytikov Inštitútu zdravotnej politiky. Tí zmiernili odhady nakazených a zdôrazňujú, že aj to je pesimistický scenár.

Zásadná zmena je, že ak sa rozšíria kapacity pre nemocnice, vedeli by sme podľa analytikov situáciu zvládnuť. Tvrdé opatrenia by však museli platiť tri až štyri mesiace. A museli by sme zabezpečiť dvojnásobok ventilácií, ako máme dnes. To všetko ukazuje aktualizovaný model štátneho Inštitútu zdravotnej politiky.

„Aj napriek tomu, že sme dovolili niektorým predajniam, aby boli otvorené, sme dramaticky znížili pravdepodobnosť, že by sme túto krízu spoločne nezvládli,“ povedal premiér Igor Matovič.

Analytici prepočítavali model už s novými opatreniami, ako sú povinné rúška a rozostupy medzi ľuďmi. Zároveň počítajú aj s tým, že sa zvýši pohyb ľudí, keď sa otvoria niektoré predajne. Scenáre zásadne ovplyvnilo to, že analytici znížili odhad rýchlosti šírenia nákazy.

Štyri scenáre a počet nakazených

Vrchol epidémie očakávajú na prelome júna a júla a nakazených v tom momente môže byť podľa nich 3,2 percenta populácie, teda približne 170-tisíc obyvateľov Slovenska.

Dôležitá poznámka:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie