Denník N

Voľby v čase koronavírusu. Poľská vláda narýchlo zmenila zákon, ľudia nad 60 rokov smú voliť poštou

Aj v sejme prijali opatrenia. Poslanci sedia v bezpečnej vzdialenosti, mnohým dovolili hlasovať online. Foto - TASR/AP
Aj v sejme prijali opatrenia. Poslanci sedia v bezpečnej vzdialenosti, mnohým dovolili hlasovať online. Foto – TASR/AP

Opozícia volá po odložení májových prezidentských volieb a hovorí o prevrate, keďže k zmene volebného zákona prišlo krátko pred nimi. 

V susednom Poľsku sa momentálne vedie spor o to, či sa v súčasnej situácii majú uskutočniť prezidentské voľby. Opozícia je proti, kým vláda aj s prezidentom Andrzejom Dudom je zatiaľ za to, aby sa uskutočnili v pôvodnom májovom termíne.

V krajine bolo v nedeľu 1717 potvrdených infikovaných ľudí, 19 osôb zomrelo a platia tu podobné opatrenia ako na Slovensku.

O tom, že vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS) napriek epidémii presadzuje májové voľby, svedčí aj hlasovanie v parlamente v noci z piatka na sobotu. K pôvodnému návrhu ekonomických opatrení vláda na poslednú chvíľu pridala aj zmenu volebného zákona. Väčšina poslancov nemala možnosť sa s ním dôsledne oboznámiť.

Zákon umožňuje hlasovanie poštou pre osoby v karanténe a pre ľudí starších ako 60 rokov. Títo tvoria jadro podpory strany, zároveň sú najrizikovejšou skupinou ohrozenou chorobou COVID-19.

Ostatní voliči by museli prísť hlasovať osobne.

Opozícia hovorí o štátnom prevrate a čoraz viac Poliakov deklaruje, že sa májových volieb nezúčastní. Súčasný prezident Andrzej Duda by pri veľmi nízkej volebnej účasti mohol vyhrať už v prvom kole.

Nedajú sa však vylúčiť ani iné scenáre.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Tusk

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie