Denník N

Šéfkuchár Pohlreich: Náš biznis umrel. Nepotrebujeme milodary ani pôžičky, to nič nerieši

Zdeněk Pohlreich. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta
Zdeněk Pohlreich. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Majitelia českých reštaurácií upozorňujú, že ak skrachuje ich odvetvie, ostanú v Česku desiatky tisíc ľudí bez práce. Preto napísali vláde otvorený list, v ktorom ju prosia o rýchly zásah.

„Naša situácia je neudržateľná, nemáme v rukách vôbec nič,“ hovorí v rozhovore pre český Deník N jeden z iniciátorov listu, šéfkuchár a majiteľ reštaurácií Zdeněk Pohlreich.

Kde teraz trávite čas?

Medzi domovom a prácou. Máme domček za Prahou, takže pre nás je to o niečo príjemnejšie ako pre tých, čo bývajú v meste v bytoch. Znie to možno príšerne údernícky, ale chýba nám práca. Keď človek ostane bez práce, úplne ho to vykoľají.

Ako veľmi je vážna situácia vo vašom odbore?

Zažil som v tejto brandži 11. september aj krízu v roku 2008. To všetko bol slabý odvar oproti tomu, čo sa deje teraz. Vtedy sa to odohralo niekde v Amerike a nás to tak trochu štrajchlo. Teraz? Teraz sa ukáže. Má to brutálny vplyv na to, čo sme si doteraz o svete mysleli. Svet už nebude rovnaký.

Týka sa to všetkých reštaurácií?

Nielen reštaurácií. Platí to pre celú podnikateľskú sféru. Možno sú výnimky, ktoré si vďaka výnimočnému stavu polepšili, ale takých je málo. Je veľa ľudí, čo sú zvyknutí živiť sa prácou, byť v kontakte s inými ľuďmi, majú svoju prácu naozaj radi a teraz prídu nielen o to, ale aj o príjem. Sú úplne bezprizorní.

Napísali ste

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Ekonomika, Svet

    Teraz najčítanejšie