Denník N

Pokojne pôjdem do Poľska aj v skafandri, len nech sa dostanem k tovaru (podnikatelia píšu, čo teraz zažívajú) 

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Pokračujeme vo zverejňovaní príbehov malého podnikania v koronakríze. Aj tieto nám podnikatelia písali a rozprávali ešte predtým, ako koalícia oznámila program „Prvej pomoci“.

Poprosili sme podnikateľov, aby nám písali, ako sa teraz snažia prežiť. Ich príbehy sme začali zverejňovať v pondelok, v utorok, vo štvrtok, a v piatok.

Aj dnes najprv ukážky ich výpovedí jednou vetou:

„Posielala som životopis do Lidla, či nepotrebujú nejakú výpomoc. Odpísali mi len bez udania dôvodu, že nie.“

„Keď vám štát zakáže všetko robiť, tak čo máte robiť?“

„Človek teraz ťahá peniaze z rezerv namiesto toho, aby investoval do podnikania a mohol ho rozvíjať.“

„Fungovať z ruky do úst a báť sa, že mi exekútor o mesiac vezme strechu nad hlavou, je naozaj choré.“

“Ako zamestnanec by som mala nárok žiadať zamestnávateľa o to, aby mi vyplácal mzdu. Ale je mi jasné, že pokiaľ opatrenia budú trvať dlhšie, položilo by ho to.”

“Už teraz neviem, či to prežijem. Nadpolovičná väčšina zákazníkov sú Číňania, Američania, turisti.”

„Keď sme naposledy volali majiteľovi priestorov nášho fitka, tak sa veľmi nahneval a dokonca nám ešte nájom zvýšil o sto eur.“

Celé príbehy:

Na účet mi nechodia žiadne peniaze, len rodinné prídavky

Nedávno som otvorila vizážistické štúdio, čo znamená, že len teraz som začala podnikať. Pre mňa je táto situácia katastrofálna. Všetky nasporené peniaze som použila na štúdio.

Za ten krátky čas som nič nezarobila a, samozrejme, mám zatvorené. Materiál, pracovné pomôcky, dizajn a nájom za prenajatý priestor ma stál dosť slušnú sumu.

Nemám žiadne úspory. Čo teraz? Netuším. Každý večer sa sama seba pýtam, čo bude. Ocitla som sa v existenčnej situácii. Myslela som, že to bude trvať maximálne týždeň alebo dva. Do konca mesiaca takto prežijem, čo potom?

Poslala som životopis do Lidla, či potrebujú nejakú výpomoc. Napísali mi len, že nie, bez udania dôvodu. Pravdepodobne majú plno zamestnancov.

Mám 14-ročného syna a 17-ročnú dcéru, ktorej platím súkromnú školu.

Manžel síce pracuje, ale zarobí v súčasnosti okolo sedemsto eur. Pracuje u železníc, kde bola kríza už aj predtým, ale keď chodil aj na služobné cesty, mal výplatu väčšiu.

Teraz je všetko zastavené. Platíme účty, úvery a, samozrejme, každý deň musíme jesť. Máme len manželov príjem a rodinné prídavky.

Iva, živnostníčka


Žiadna výroba, žiadne dodania tovaru, žiadna fakturácia. Som úplne bez príjmov

Som živnostník desať rokov. Predávam kovový a sedací nábytok od českého výrobcu pre hotely, školy, stravovacie zariadenia, polikliniky, nemocnice či laboratóriá. Momentálne je všetko zatvorené, žiadne objednávky.

Žiadna výroba, žiadne dodania tovaru, žiadna fakturácia, takže som úplne bez príjmov.

Na živnosť splácam pracovné auto na leasing, úver na podnikanie v banke, mobil, notebook, odvody a ďalšie náklady. Ale nebude z čoho, keď nebudú žiadne príjmy. Len pozastaviť živnosť, aj keď sa tým nič nerieši. Veľmi zlý rok od začiatku.

Pomohlo by odložiť všetky platby na minimálne tri až šesť mesiacov, prípadne dotácia od štátu živnostníkom. Inak nám hrozí bankrot. Páči sa mi prístup Česka.

Živnostníkom na pol roka zrušili platenie odvodov a budú im pomáhať mesačne zaslaním 15- tisíc korún na účet. U nás by to mohlo pomôcť tiež, napríklad aj formou pôžičky, ktorá by sa potom štátu zo strany živnostníkov vrátila.

Na Slovensku musíte platiť odvody naďalej, ale z čoho? Banky sa tvária, že vám pomáhajú, ale tiež nič neriešia. Je to môj jediný príjem, no keď vám štát zakáže všetko robiť, tak čo máte robiť?

Peter, živnostník


Som bez príjmu a odvody platiť musím

Mám zviazané ruky a žiaden príjem, nakoľko sa venujem sezónne predaju kvetov aj predaju občerstvenia na kultúrnych podujatiach. Vyrábame aj kytice a vence na hroby. Všetko sú sezónne činnosti, ktoré sa pravdepodobne tento rok už neobnovia.

V Poľsku mám dodávateľov na rastliny a tam sa momentálne neviem dostať, takže nehrozí ani online predaj.

Som bez príjmu a odvody platiť musím. Zničili sme si sebestačnosť,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Pomoc ekonomike

    Ekonomika

    Teraz najčítanejšie