Denník N

Matovičova ústavná väčšina a nástrahy ústavných zmien

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Nová vládna koalícia sa ocitá v zradnom teréne právnej neistoty, ktorú vytvoril predchádzajúci Ústavný súd.

Autor je advokát

Nová vláda musí do 30 dní od vymenovania prezidentkou republiky predstúpiť pred parlament a požiadať o vyslovenie dôvery. Parlamentná dôvera vláde je totiž základným a najdôležitejším právno-politickým predpokladom fungovania vlády počas celého obdobia jej existencie.

Na vyslovenie dôvery vláde postačí jednoduchá väčšina poslancov parlamentu, ale všetko nasvedčuje tomu, že vznikajúca vláda by mohla disponovať v parlamente permanentnou ústavnou väčšinou. Odhliadnuc od situácií, keď sa ústavná väčšina vytvárala „ad hoc“ na presadenie určitých parciálnych záujmov (ochrana rodiny, vody alebo stanovenie veku odchodu do dôchodku) alebo aj celospoločenských cieľov (predčasné voľby), je to situácia, ktorá v podmienkach Slovenskej republiky nastala naposledy pred dvadsiatimi rokmi – v časoch prvej Dzurindovej vlády.

Keďže je zrejmé, že novovzniknutá koalícia sa bude snažiť uspokojiť celospoločenský dopyt po lepšom fungovaní systému spravodlivosti, je logické, že skôr či neskôr bude musieť otvoriť otázku novelizácie Ústavy SR. V tejto súvislosti ju čaká niekoľko nástrah, ktoré boli v minulosti do ústavného systému implementované viacerými ústavne diskutabilnými, vnútorne rozpornými a často aj vzájomne si protirečiacimi rozhodnutiami Ústavného súdu.

Nová vláda sa teda bude musieť pohybovať po mínovom poli nástrah s ľahkosťou artistu a s presnosťou hodinára, pretože v opačnom prípade sa môže stať, že namiesto uspokojenia celospoločenského dopytu po spravodlivosti spôsobí sama sebe frustráciu, ktorá jej nakoniec zlomí väz.

Aj keď detailná analýza všetkých ústavných nástrah presahuje rozsah tohto článku (je to skôr na menšiu monografiu alebo dizertačnú prácu), môžeme sa spolu v stručnosti pozrieť aspoň na základné problémy, ktoré vládu na poli ústavných zmien budú čakať.

Najdôležitejším problémom, s ktorým sa vládna väčšina bude musieť vyrovnať, je rozhodnutie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Komentáre

Teraz najčítanejšie