Denník N

Zdá sa, že opatrenia fungujú. Počet nových prípadov v mnohých európskych štátoch prestal stúpať

Počet nových prípadov COVID-19 sa v Taliansku, Španielsku, Nemecku a Francúzsku stabilizoval. Zdroj - španielske ministerstvo zdravotníctva
Počet nových prípadov COVID-19 sa v Taliansku, Španielsku, Nemecku a Francúzsku stabilizoval. Zdroj – španielske ministerstvo zdravotníctva

Epidemiológ hovorí, že je to zložitejšie.

V piatok 21. marca padol v Taliansku ďalší smutný denný rekord. Pozitívne tu na COVID-19 otestovali vyše 6500 ľudí. Bol to dvojnásobok nových prípadov ako päť dní predtým.

Od toho dňa však nových potvrdených pacientov bolo už len menej. V priebehu posledného týždňa a pol sa ich počet stabilizoval na okolo 5- až 6-tisíc. Síce neklesá, ale ani nerastie.

Môže to naznačovať, že opatrenia, ktoré Taliansko zaviedlo v Lombardii pred troma týždňami a a v celej krajine o dva dni neskôr, fungujú.

„Vidíme zjavné zníženie infekčnej krivky od 20. marca, ale nie sme ešte v klesajúcej fáze. Sú to jasné znaky účinnosti opatrení, ale nesmieme upustiť od sociálneho odstupu,“ povedal podľa agentúry ANSA v piatok šéf talianskeho Národného zdravotného inštitútu Silvio Brusaferro.

Dobrý znak

Podobné náznaky vidieť aj v Španielsku. Tu počet nových pacientov dosiahol vrchol minulý štvrtok.

Podobný trend zastavenia nárastu badať aj v niektorých iných európskych krajinách (Švajčiarsko, Nemecko, Rakúsko). Môže to byť znak, že opatrenia, ktoré väčšina z nich zaviedla, skutočne zafungovali a zastavili šírenie vírusu.

Slovenský epidemiológ pôsobiaci v Česku Rastislav Maďar však vyzýva na opatrnosť pri hodnoteniach.

„Opatrenia

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie