Denník N

Keby Peking netajil záhadný vírus, nakazených by bolo omnoho menej, hovorí britská štúdia

Ako jeden z prvých sa nebál hovoriť o novom koronavíruse. Doktor Li musel podpísať papier, že o ňom šíril fámy. Po jeho smrti na COVID-19 sa čínsky režim ospravedlnil jeho rodine. Foto - TASR/AP
Ako jeden z prvých sa nebál hovoriť o novom koronavíruse. Doktor Li musel podpísať papier, že o ňom šíril fámy. Po jeho smrti na COVID-19 sa čínsky režim ospravedlnil jeho rodine. Foto – TASR/AP

Čínsky komunistický režim namiesto pohotovej reakcie umlčiaval tých, čo sa odvážili o novej epidémii a nebezpečnom patogéne rozprávať. Keby reagoval len o týždeň skôr, podľa britskej štúdie by nakazených bolo menej o 66 percent.

Po troch mesiacoch, keď sa v čínskom meste Wu-chan začal masovo šíriť nový koronavírus, sa tam život pomaly vracia do normálu.

Po tejto drastickej skúsenosti sú však domáci obyvatelia oveľa skeptickejší k vlastnej vláde. Na začiatku totiž zlyhala a neochránila ich pred epidémiou tak, ako mohla.

Keby čínske autority v úvode šírenia vírusu reagovali inak – keby netajili závažnosť nového ochorenia i rozsah epidémie a zaviedli okamžite opatrenia, mohol by priebeh svetovej pandémie COVID-19 vyzerať úplne inak.

Simulácia zo Southamptonu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie