Denník N

Rodičia sú z učenia s deťmi čoraz častejšie vystresovaní, úlohy pípajú aj o polnoci (+ prieskum)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Viac ako polovica rodičov v prieskume agentúry Focus pre Denník N tvrdí, že učitelia ich deťom zadávajú len domáce úlohy a ich deti neučia interaktívne ani online.

Prešli tri týždne, čo sú v Bratislave zatvorené školy a deti sa musia učiť doma s rodičmi.

„Koľko sme už vlastne doma? Ani neviem, čas plynie tak zvláštne,“ hovorí so smutným smiechom Linda, matka ôsmaka z hlavného mesta. V ostatných mestách a obciach na Slovensku sedia školáci doma už najmenej dva týždne.

Keď minister školstva Branislav Gröhling (SaS) ohlásil, že školy zostanú zatvorené až do odvolania, mnohých rodičov vystrašil. Ministerstvo sa pripravuje aj na možnosť, že sa deti vrátia do školy až v septembri.

Táto možnosť je čoraz reálnejšia – minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) v pondelok naznačil, že pandémia by mohla na Slovensku kulminovať až v polovici júla, teda v čase letných prázdnin. Naznačuje to nová štúdia Inštitútu zdravotnej politiky, ktorá je zatiaľ neverejná.

Deťom dávajú na diaľku iba domáce úlohy

Rodičia už stratili nádej, že školy budú zatvorené len pár týždňov. Ukazuje to aj prieskum Denníka N od agentúry Focus. Tretina rodičov (34 percent) podľa neho predpokladá, že do školy sa deti vrátia až v septembri.

Zásadnejšie zistenie je, ako sa zatiaľ deti doma učia. Väčšina rodičov hovorí, že školy sa zaujímajú. No až takmer dve tretiny hovoria, že učitelia svojim žiakom len na diaľku dávajú domáce úlohy a interaktívne sa s nimi neučia.

Focus robil prieskum pomocou online dotazníka, čo znamená, že je reprezentatívny pre slovenskú dospelú online populáciu, no nezachytáva odpovede približne 20-percentnej časti populácie, ktorá nemá pripojenie na internet. Do veľkej miery ide o starších ľudí nad 60 rokov.

Aj napriek tomu prieskum agentúry Focus ukázal, že veľká väčšina rodičov je spokojná s tým, ako ich škola zareagovala na prerušenie vyučovania. Pozitívne to vníma až takmer 76 percent rodičov. Len päť percent hodnotí veľmi negatívne postup svojej školy.

Ešte najmenej dva mesiace budú musieť rodičia zvládnuť nielen zarábať v čase upadajúcej ekonomiky, ale k tomu aj počítať s deťmi matematické úlohy a opakovať si vybrané slová po b. Ako to zatiaľ zvládajú?

Prečo ešte nemám prezentáciu v e-maile?

„Občas to fakt nejde… snažíme sa hrať spoločenské hry,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie