Denník N

Rómska omama: Dnes musíme byť všetci veľmi disciplinovaní, lebo inak budeme naozaj ako časovaná bomba

Viera Kováčová. Foto - Cesta von
Viera Kováčová. Foto – Cesta von

„Dostali sme nálepku, že sme neprispôsobiví, tak čo už s tým narobím?“ reaguje Viera Kováčová na slová Igora Matoviča. Už niekoľko týždňov nemôže pracovať v teréne, a tak šije rúška pre deti z osady a školí rodičov cez mobil a internet.

Viera Kováčová žije v rómskej osade vo východoslovenskom Zborove. Ešte pred desiatimi rokmi žila v drevenici, dnes už býva v miestnej „bytovke“. Pracuje ako asistentka učiteľky v materskej škole a zároveň ako omama v programe občianskeho združenia Cesta von. Pomáha mamám z osady rozvíjať deti tak, aby boli zrelé na nástup do škôlky a neskôr do školy. Aj vďaka tomu je stále v kontakte s najchudobnejšími obyvateľmi osady.

Pandémia koronavírusu výrazne zasiahla do jej práce. Škôlka je zavretá, do rodín chodiť nemôže. „Naša práca je v teréne, chodíme dennodenne do rodín, no v tieto dni nemôžeme riskovať ani svoje zdravie, ani zdravie rodín, ktoré navštevujeme,“ hovorí Viera Kováčová.

Boja sa nákazy a nemajú čo jesť

Od minulého týždňa aj omamy robia svoju prácu dištančne. „Mali sme online seminár, kde nám školiteľka Janette Motlová vysvetlila, ako môžeme ďalej rozvíjať deti, ale cez internet. Ukázala nám, ako sa im môžeme venovať a ktoré aktivity robiť, ako môžeme informovať rodičov a radiť im na diaľku,“ opisuje Viera Kováčová.

„Zhodli sme sa, že dnes je úplne najdôležitejšie, aby ženy boli čo najviac informované a aby sme im pomáhali zvládať stres, ktorý táto situácia spôsobuje. Ak sú rodičia v strese, najzraniteľnejšie sú práve deti,“ hovorí Oľga Coulton-Shaw, programová manažérka o. z. Cesta von. Podľa nej mamy v osadách teraz riešia hlavne existenčné problémy, príjmy ich rodín sa rapídne znížili, keďže mnohí muži, ktorí pracujú v zahraničí, sa museli vrátiť domov a sú bez práce. Rodičia často nemajú dať deťom čo jesť a navyše sa boja, čo s nimi bude, keď sa nákaza rozšíri v osade.

Omamy sa im preto v prvom rade snažia pomôcť zvládať tieto stresové situácie a povzbudzovať všetkých k dodržiavaniu potrebných opatrení. Vymýšľajú aktivity, ktoré môžu mamičky robiť doma a používať pri nich veci bežne dostupné v každej domácnosti.

„V osadách, kde pôsobíme, sme založili facebookové skupiny, kde my, ale aj omamy a zdravotní asistenti pridávajú informácie o koronavíruse v rómskom jazyku, vieme takto pomerne rýchlo komunikovať s celkom veľkou skupinou v komunite. Vnímame to ako dôležitú prípravu na situácie, ktoré môžu nastať,“ hovorí Oľga Coulton-Shaw.

Šije rúška pre všetky deti

Problém je, že nie všetky rodiny v osade majú prístup k internetu. „Hoci mobil s internetom má už dnes na Slovensku skoro každý, v našej osade mnohí nemajú žiadne mobily. Alebo ak aj majú, tak

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rodičovstvo

    Životy žien

    Rodina a vzťahy, Slovensko

    Teraz najčítanejšie