Denník N

Sagana chvália za obetavosť. Kedy mu dá tím viac voľnosti?

Sagan v tieni Contadora. Pracuje pre tím a napriek tomu dokáže bojovať o víťazstvá. Foto - tasr/ap
Sagan v tieni Contadora. Pracuje pre tím a napriek tomu dokáže bojovať o víťazstvá. Foto – tasr/ap

Jazdí najmä pre Contadora, napriek tomu dokáže bojovať o víťazstvo v etape. Opäť skončil tesne druhý za Greipelom.

Je prvý v boji o biely dres, druhý o zelený a štvrtý o žltý. Neskutočne pomáha svojmu lídrovi a už trikrát bol na stupňoch víťazov.

Peter Sagan predvádza v úvode svojej štvrtej Tour de France obetavé, nesebecké výkony v prospech Alberta Contadora a dostáva za to pochvalu zo všetkých strán.

Mnoho fanúšikov si však hovorí, čo by mohol dosiahnuť, keby mu v tejto forme nemusel robiť domestika.

V stredu zostal Sagan opäť v šprinte sám, bez tímových kolegov. Napriek tomu skončil druhý. Foto - tasr/ap
V stredu zostal Sagan opäť v šprinte sám, bez tímových kolegov. Napriek tomu skončil druhý. Foto – TASR/AP

Jeho tím Tinkoff-Saxo už pred začiatkom Tour jasne hovoril, že prioritou je žltý dres pre Contadora, a že Sagan, trojnásobný víťaz bodovacej súťaže, sa tomu bude musieť prispôsobiť.

„Vie, že v tomto tíme je Alberto a že je veľká šanca získať druhú Grand Tour v tomto roku,“ hovoril šéf tímu Steven de Jongh pre Velonews. „Vedel to už pred začiatkom sezóny.“

Slovenský majster úlohu prijal a v prvom týždni sa stal kľúčovým Contadorovým pomocníkom.

Na kockách

Asi najviac sa to ukázalo v stredajšej etape na kamenných kockách, možno najnebezpečnejšej v tomto ročníku. Zatiaľ čo Sagan je v jazde na takzvaných mačacích hlavách jeden z najlepších v pelotóne, Contador na nich pretekať veľmi nevie a hrozilo, že naberie stratu.

„Bolo veľmi dôležité mať Saganove skúsenosti,“ chválil ho de Jongh vo finiši. „Bol veľmi pozorný v niektorých rozhodujúcich chvíľach.“

Slovák sa pri Contadorovi držal prakticky po celý čas, a aj keď išiel Španiel posledných 25 kilometrov so zlomeným zadným kolesom, spolu prišli vo vedúcej skupine bez straty na hlavných súperov.

„S pomocou mojich skvelých tímových kolegov som sa udržal v prvej skupine. Veľká vďaka patrí najmä Petrovi Saganovi, ktorý sa pre mňa obetoval,“ hovoril potom Contador. „Každý mohol vidieť, akú úžasnú prácu odviedol, hoci sa tým vzdal možnosti na víťazstvo v etape.“

Slovenský cyklista napokon finišoval tretí, ale zrejme by mal na viac, keby v úplnom závere neťahal na špici, aby dostihli prvú skupinu.

„Videl som, ako (neskorší víťaz) Tony Martin útočí, a pomyslel som si, že buď sa ho niekto pokúsi stiahnuť späť do skupiny, alebo pôjde sám až do cieľa. Ja som bol už unavený podporovaním Alberta, ale to je v poriadku. Úlohu sme zvládli,“ hovoril po etape pre oficiálnu stránku pretekov letour.fr. „Nezáleží na tom, aká ťažká je to etapa, všetci pracujeme pre Alberta, a ak pre neho môžeme niečo urobiť v boji o celkové poradie, potom som spokojný.“

Bude mať Contador dosť síl na víťazstvo? Foto - tasr/ap
Bude mať Contador dosť síl na víťazstvo? Foto – TASR/AP

Contador a double

Tinkoff-Saxo má šancu na dva dresy, no môže sa stať, že nezíska ani jeden.

Contador v máji pretekal a vyhral na Giro d’Italia a na Tour de France na neho môže v najťažších kopcoch doľahnúť únava. Vyhrať v jednom roku oba preteky je výnimočný výkon, ktorý sa podaril iba šiestim jazdcom, naposledy Marcovi Pantanimu pred 17 rokmi.

„Víťazi Gira a Tour v jednom ročníku, vrátane Stephena Rocha a Jacquesa Anquetila, zvykli spomínať, že mali lepšiu formu v Taliansku a víťazstvo vo Francúzsku si skôr vydreli. Contadorov prejav neznačuje, že to bude podobné aj u neho. Z veľkej štvorky favoritov je Contador tým, ktorý ukázal najjasnejšie znaky fyzickej slabosti,“ napísal Cyclingnews. Narážal na výstup na kopec Mur de Huy vo finiši tretej etapy, kde stratil na víťaza 18 sekúnd.

Prvých päť etáp mu však vyšlo celkovo veľmi slušne. Spomedzi štvorice topfavoritov je druhý za Chrisom Froomom (36 sekúnd), ale má vyše minútový náskok na Vincenza Nibaliho a Naira Quintanu.

Ten získal v druhej etape a aj tam hral Sagan ústrednú úlohu. V daždivom a veternom počasí mal veľkú zásluhu na tom, že sa Contador dostal do vedúcej, zhruba 25-člennej skupiny, a že si až do konca udržali vysoký, jeden a pol minútový odstup od pelotónu.

Saganovi najväčší súperi si medzičasom mohli šetriť sily na záverečný šprint, schovaní za svojimi kolegami. „Kým Etixx – Quick-Step pracoval pre Marka Cavendisha a Lotto-Soudal pre Andrého Greipela, Tinkoff nerobil to isté pre Sagana. Nemohlo to byť zjavnejšie, keď slovenský šampión dostal 15 kilometrov pred cieľom defekt,“ napísal Cycling Weekly.  Žiadny tímový kolega ho vtedy nepočkal a sám sa musel prepracovať späť do skupiny.

Práve Cavendish sa pred tromi rokmi na Tour dostal do podobnej situácie ako Sagan. Neskôr o svojej úlohe v tíme Sky, kde musel podporovať Bradleyho Wigginsa, povedal, že je to skoro, ako keď dávate útočníka Wayna Rooneyho hrať v obrane.

Saganov deň

No u Sagana to vyzerá, že si súčasnú pozíciu celkom užíva. Po rokoch konečne nie je pod takým tlakom, a pritom je stále za hviezdu. Možno ešte väčšiu než predtým, lebo aj keď je hviezdou so 4-miliónovým platom, bez výhrady šliape pre tím a zvláda aj veci, ktoré by ste od neho predtým asi nečakali.

V poslednom roku sa zdal byť často mrzutý, no to v ostatných dňoch neplatí a zase robí tie malé žartíky a  baví divákov. V stredajšej, veľmi ťažkej etape ho napríklad zachytili kamery, ako po rýchlostnej prémii žartuje so svojimi najväčšími súpermi v boji o zelený dres a volá ich do beznádejného úniku.

Napriek povinnostiam voči Contadorovi má v bodovacej súťaži relatívne malú stratu na prvého Nemca Greipela, ktorý sa môže sústrediť výlučne na šprintérske dojazdy. V nich síce Sagan zväčša nevíťazí, ale, po prvé, je v nich schopný slušne bodovať, a, po druhé, po prvom týždni ich už veľa nebude.

„Potom prídu etapy, kde si Greipel neškrtne,“ komentoval v RTVS šéf slovenskej cyklistiky Peter Privara. V pyrenejských a alpských etapách totiž šprintéri na rozdiel od Slováka často odpadávajú už na prvom kopci.

Väčšiu voľnosť by mu navyše šéf tímu mohol dať už v najbližších dňoch. Až do soboty totiž budú etapy skôr rovinaté a teoreticky ho nebude až tak treba.

V tej dnešnej bude mať Sagan zrejme najväčšiu šancu na víťazstvo. V jej závere totiž prichádza prudké stúpanie – presne také prudké a presne také dlhé, aké by mu malo vyhovovať.

Na pomoc tímu sa veľmi spoliehať nemôže, ale jeho výkony v posledných dňoch ukázali, že má na to, aby išiel za víťazstvom aj sám.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie