Denník N

Pätina ľudí hovorí, že bude mať problém splácať dlhy (prieskum Focusu o financiách v koronakríze) 

  • Vážne finančné problémy už má alebo ich očakáva pätina ľudí žijúcich na Slovensku. Predpokladajú, že im príjmy padnú tak, že nebudú vedieť splácať dlhy. 
  • Ďalších vyše 44 percent tvrdí, že síce so svojím príjmom vyjde, no bude to len z mesiaca na mesiac.
  • V najväčšom riziku sú nezamestnaní a ľudia, ktorí sa vidia ako živnostníci a podnikatelia.  

Podľa exkluzívneho prieskumu o postojoch ľudí v čase pandémie, ktorý robila pre Denník N agentúra Focus, si len menej ako desatina ľudí na Slovensku myslí, že sú aj v tejto novej situácii finančne „za vodou“.

Štvrtina hovorí, že si možno niečo usporí, no bude to akurát tak stačiť na mimoriadne výdavky.

Pre porovnanie, v Česku, kde urobila prieskum agentúra Behavio, sú na tom ľudia so svojimi očakávaniami ešte o čosi horšie.

Hoci problémy predpokladá rovnako pätina ľudí, zvyšok sa oproti Slovákom cíti menej komfortne.

Pocitovo „za vodou“ sa označili len štyri percentá ľudí, čo je len polovica slovenskej úrovne optimistov.

Až 55 percent obyvateľov Česka vyjde len tak-tak – z mesiaca na mesiac. A s úsporami, hoci pôjdu akurát na mimoriadne výdavky, ráta len 21 percent z nich.

Ľudia majú strach, že nebudú mať peniaze

Agentúra Focus robila prieskum koncom 25. a 26. marca na vzorke 1 015 respondentov. Teda ešte pred tým, než sa karanténa a opatrenia mohli prejaviť na výplatných páskach a skôr, ako vláda oznámila dotovanie časti platov a odklady splátok úverov.

Bolo to dva týždne po tom, čo sa opatrenia v ekonomike sprísnili, niektoré prevádzky povinne zavreli a ďalšie firmy nechali dobrovoľne svojich pracovníkov doma.

Aj keď väčšina ľudí tvrdí, že čakajú len mierny výpadok príjmov (dvaja z piatich) alebo sa ich to vôbec nedotkne (17 percent), nezanedbateľná skupina ľudí má strach.

Výrazného výpadku peňazí sa obáva viac než štvrtina ľudí a skoro 17 percent dokonca tvrdí, že už takúto dieru v peňaženke majú.

Focus robil prieskum pomocou on-line dotazníka, čo znamená, že je reprezentatívny pre slovenskú dospelú on-line populáciu, no nezachytáva odpovede približne 20-percentnej časti populácie, ktorá nemá pripojenie na internet. Do veľkej miery ide o ľudí starších ako 60 rokov.

Najviac sa budúcnosti boja podnikatelia a nezamestnaní

Medzi tých, čo majú najväčšie obavy o svoju finančnú budúcnosť, nepatria len nezamestnaní, ktorí, prirodzene, výpadok príjmov majú.

Patria tam ale najmä podnikatelia a živnostníci, či ľudia, ktorí pracovali len na čiastočný pracovný pomer alebo na dohodu. Viac než štvrtina z nich už výpadok pociťuje.

Zamestnanci v trvalom pracovnom pomere síce tiež majú obavy o svoju budúcu finančnú pohodu, ale medzi nimi je najväčšia skupina tých, ktorí si myslia, že im do domácej kasy pribudne len mierne menej peňazí (47 %), len čosi cez 12 percent už teraz zostalo s menším príjmom.

 

Najväčším finančným problémom v dôsledku epidémie čelia ľudia so základným a stredoškolským vzdelaním bez maturity. Prirodzene, najviac nezamestnaní.

Vysokoškolsky vzdelaní ľudia si väčšinou myslia, že vyjdú s príjmom len tak-tak, a ak si usporia, nakoniec to minú na mimoriadne výdavky.

Kto bude mať najväčšie problémy splácať dlhy

  • polovica nezamestnaných, tretina ľudí s čiastočným pracovným pomerom či na dohodu, podnikatelia a ľudia v domácnosti s deťmi (29, resp. 30 %)

    Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Koronavírus

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie