Denník N

Koronavírus má aj Maldini. Ochorieť môže naozaj každý, hovorí Slovenka z AC Miláno

Foto - AC Miláno/archív Márie Korenčiovej
Foto – AC Miláno/archív Márie Korenčiovej

„Odkedy je všetko zatvorené a vo všetkých médiách zaznievajú sústavné apely, ľudia nariadenia dodržiavajú,“ hovorí futbalová brankárka AC Miláno Mária Korenčiová.

V Taliansku už štvrtý týždeň platí prísna karanténa. Aký je súčasný život v Miláne?

Opisuje sa veľmi ťažko, každý žije v bubline svojho bytu a pohybuje sa maximálne v jeho okolí. Nevidieť autá ani ľudí. V priebehu posledných dvoch týždňov sa vytratili aj bežci, ktorí mali spočiatku povolené behať napríklad v parkoch. Je to mŕtve mesto, inak sa to nedá opísať.

Nakoľko je pre Talianov ťažké žiť prijať spôsob života, v ktorom nemôžu spontánne objímať blízkych alebo vychádzať na ulicu?

Taliansky spôsob života je oproti nášmu oveľa viac založený na spoločných stretnutiach. Sú zvyknutí každý deň sa stretnúť vonku, ísť do reštaurácie či do baru. Častejšie sa objímajú, osobná zóna pre nich znamená niečo iné než pre nás. Je to pre nich ťažké, karanténa im narúša každodenný program.

V rozhovore pre Šport ste naznačili, že nie je správne vyčítať Talianom reakciu na koronavírus. Prečo?

Pretože sme nič podobné v Európe ešte nezažili a myslím si, že nám neprináleží hodnotiť, ako v úplne novej situácii zareagovali.

Taliani so svojou mentalitou možno nie sú takí disciplinovaní ako Nemci alebo takí systematickí ako Švajčiari. Na druhej strane, v Zürichu bolo ešte pred

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rozhovory

    Šport a pohyb

    Teraz najčítanejšie