Denník N

Čo hovoria Mikloš, Draxler, Molnárová a spol. na koaličnú pomoc ekonomike (Panel expertov E)

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Slovenským ekonómom, ktorých sme pozvali do Panela expertov Denníka E, sme tento týždeň položili otázku:

Čo sú najlepšie stránky a čo sú najväčšie nedostatky aktuálne schválených opatrení na záchranu ekonomiky? 

Zatiaľ odpovedali Kahanec, Suďa, Štefanides, Ovčarik, Mikloš, Vlachynský, Hirman, Molnárová, Vašáková, Blahová, Draxler a Valachy.

Najprv odpovede jednou vetou:

 

Sanitka sa síce poriadne zdržala v zápche koaličných rokovaní, ale keď prišla, veci sa diali pomerne rýchlo.

Martin Kahanec, ekonóm, špecialista na trh práce


Viem si preto predstaviť, že by avizovaný mesačný miliardový kaliber mohla vláda pokojne zdvojnásobiť, aby aspoň čiastočne pomohla aj veľkým podnikom a ufinancovala povedzme trojmesačné moratórium na všetky daňové a odvodové preddavky, bez testovania poklesu tržieb firiem i živnostníkov.

Pavol Suďa, hlavný analytik portálu Finstat.sk


Opatrenia sú v zásade správne, ich slabinou sa môže stať to, čo sa vládou deklaruje ako ich prednosť, a to je adresnosť.

Ivan Mikloš, ekonóm, bývalý minister financií


Hypotéza v článku Miroslava Beblavého o odpočítavaní daňovej straty je určite prehnaná, keďže neráta s tým, že účtovné straty sa odlišujú od daňových. Napríklad v prípade najstratovejšej Kočnerovej firmy štát nepríde ani o cent, lebo táto kladný základ dane z príjmov nikdy nemala a ani mať nebude.

Renáta Bláhová, daňová poradkyňa BMB Partners a prezidentka The International Fiscal Association na Slovensku


Pozitívne je, že opatrenia sú pomerne rýchle, po týždni nástupu novej vlády, a ponúkajú spoločnostiam nádej a finančnú injekciu.

Maroš Ovčarik, špecialista na osobné financie a investovanie, Partners Investments


Miestami vyzerajú niektoré opatrenia prekombinovane a nebude jednoduché ich rýchlo implementovať, ale oceňujem, že si vláda v tomto momente zachovala triezvy prístup.

Martin Vlachynský, INESS


Kurzarbeit malo už pred koronavírusom až 18 členských štátov. Krajiny ako Nemecko, Španielsko, Francúzsko, Rakúsko či Portugalsko však tieto opatrenia upravili na obdobie krízy tak, aby sa stali flexibilnejšími a rýchlejšie použiteľnými.

Lívia Vašáková, vedúca sekcie ekonomických analýz Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku


Povedzme na rovinu, že mnohé naše dôležité sektory ako automobilový priemysel či metalurgia boli vo vážnych problémoch už v minulom roku, teda ešte dávno pred vypuknutím epidémie. Aj im je však potrebné teraz pomôcť, už len kvôli ich dôležitosti pre celú našu ekonomiku.

Karel Hirman, energetický analytik


Bolo by dobré sadnúť si a porozmýšľať, ako pomôcť malým živnostníkom. Jedna vec je poskytnúť im finančnú dotáciu, ktorá im môže pomôcť na určitú dobu, dôležité je však vymyslieť postup, ako ďalej, aby prežili nasledujúce mesiace.

Ivana Molnárová, riaditeľka Profesia.sk


Zdá sa mi, že medzi odbornou lekárskou verejnosťou nie je jasne formulovaný konsenzus o tom, ako dlho nás bude vírus trápiť, a teda ako dlho musí byť ekonomika vypnutá. Preto je dobré, že si vláda dala strop 1 mld. eur mesačne na podporu ekonomiky a 500 mil. eur na záruky. Viac si ako krajina nemôžeme dovoliť, keďže nevieme, ako dlho ju budeme potrebovať dávať.

Juraj Valachy, analytik Tatra banky


Teraz nám všetkým treba túto pohromu prežiť. Počítať, moralizovať a plánovať budeme potom. Na prežitie treba keš. Každému, rovnako (nech si nezávidíme) a hlavne hneď.

Zdenko Štefanides, hlavný analytik VÚB banky


Prvé, čo sa pri pohľade na nedeľný koaličný balík dá konštatovať, je jeho relatívna skromnosť vzhľadom na výzvu, ktorá pred nami je.

Juraj Draxler, vedúci Inštitútu strategických analýz SAV, bývalý minister školstva

Celé odpovede:


Martin Kahanec, ekonóm, špecialista na trh práce

Navrhované opatrenia sú prvou pomocou,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Panel expertov

Pomoc ekonomike

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie