Denník N

Fakty vs. dojmy: Ako Slovensku reálne pomáhajú Rusko, Čína a Európska únia

Vojaci vykladajú na bratislavskom letisku zdravotnícky materiál, ktorý Slovensko doviezlo z Číny. Na prepravu využilo veľkokapacitný Antonov, ktorý si prenajalo cez program NATO SALIS. Foto - ministerstvo obrany
Vojaci vykladajú na bratislavskom letisku zdravotnícky materiál, ktorý Slovensko doviezlo z Číny. Na prepravu využilo veľkokapacitný Antonov, ktorý si prenajalo cez program NATO SALIS. Foto – ministerstvo obrany

Na rozdiel od dodávok z Číny nemá európska pomoc zatiaľ podobu škatúľ s ochranným materiálom, preto je pre človeka horšie predstaviteľná.

Až 25 percent Slovákov si myslí, že Slovensku v boji s koronavírusom pomohlo Rusko. O tom, že pomáha aj Európska únia, je presvedčených len 22 percent Slovákov. A vôbec najväčší počet (67 percent opýtaných) si myslí, že Slovensku pomáha Čína.

Takéto výsledky vyplynuli z online prieskumu agentúry Focus pre Denník N.

Keď sme sa na odpovede pozreli podľa voličov strán, vychádza, že Európska únia nám nepomáha podľa veľkej väčšiny voličov ĽSNS a Smeru. Myslí si to aj viac ako polovica voličov OĽaNO, Sme rodina a SaS. Naopak, v pomoc Únie skôr veria voliči Za ľudí a PS/Spolu.

V prípade Číny väčšina voličov všetkých strán hovorí, že nám pomáha. Najmenej tomu veria voliči PS/Spolu. A v ruskú pomoc najviac veria voliči Mariana Kotlebu a Borisa Kollára. (grafy nižšie).

Pozreli sme sa, ako je to s pomocou krajín a EÚ v skutočnosti.

1. Pomoc z Ruska

V prípade Ruska je to jednoduché.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Koronavírus

    Plán obnovy EÚ

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie