Denník N

Zavládla nám hygienická diktatúra, ktorej som sám súčasťou

Spisovateľ a mestský úradník vysvetľuje, prečo dali rómsku osadu do karantény.

Milo Janáč (1975) patrí k popredným predstaviteľom slovenskej alkoholickej literatúry. Pred dvoma rokmi vydal knihu Milo nemilo a okamžite sa začalo hovoriť o literárnom objave. Padali prirovnania k „slovenskému Bukowskemu“, s príbehom opilcov na okraji spoločnosti sa dostal do finále ceny Anasoft Litera. Vyhral cenu čitateľov.

Pochádza z Gelnice, na Prešovskej univerzite vyštudoval kulturológiu. Pracoval ako novinár a na marketingovom oddelení telekomunikačnej firmy. Po návrate do Gelnice bol dlhodobo nezamestnaný a potom pracoval ako barman. V súčasnosti je vedúcim oddelenia kultúry na tamojšom mestskom úrade. Zúčastňuje sa zasadnutí krízového štábu.

„Snažím sa zapisovať všetko, čo sa deje. Žijeme zvláštnu dobu. Od začiatku epidémie prešiel mesiac a máme tu hygienickú diktatúru,“ hovorí.

Čo teraz robia gelnickí opilci, keď nemôžu ísť do krčmy?

To vám neviem povedať, ja som už tri týždne nemal ani kvapku alkoholu. Nemám zmonitorované, aká je na opileckej scéne momentálne situácia. Predpokladám však, že ľudia, ktorí si chcú vypiť doma, si vypijú doma, a keď si chcú vypiť vonku, tak si vypijú vonku. Niečo také, že by mestom tiahli opilecké partie, som však zatiaľ nezaznamenal.

Ľudia dnešnú situáciu prežívajú rôzne, niekto je zo sociálnej izolácie nervózny, iný víta, že sa môže doma zatvoriť a utiahnuť do samoty. Ako to máte vy?

Ja chodím normálne každý deň do práce na miestny úrad, vyrábam zápisnice z rokovania krízového štábu, riešime informovanie ľudí, komunikujeme s médiami, keďže Gelnica sa v poslednom období stala mediálne známou. Mali sme tu prvé zasadanie zastupiteľstva cez internet, ale, bohužiaľ, aj ten nešťastný prípad porušenia karantény. Štáb teraz zasadá pomaly každý deň.

Po práci píšem nejaké texty, ktoré si u mňa objednali časopisy, čítam. Nie som nejaký vystrašený, ale ten pocit neistoty, že človek fakt nevie, ako veci dopadnú, nie je úplne najlepší. Zatiaľ je to dobré, dúfajme, že to vydrží.

Čo riešite na krízovom štábe?

Keď vláda vydá nariadenie, musíme ho aplikovať na mesto. Keď niekto nariadenia nerešpektuje, musíme ho nahlásiť mestským policajtom. Monitorujeme situáciu, informujeme občanov o tom, čo sa deje. Zriadili sme aj potravinovú pomoc a pomoc s liekmi.

Víkendy nemávame, voľno sa mi zlieva s prácou. Dnes ráno (nedeľa 29. 3., poznámka redakcie) som sa zobudil a išiel rovno na úrad písať na facebook informáciu, že ten Róm z osady Háj, ktorý po návrate z Anglicka nedodržal karanténu, bol testovaný na koronavírus a je, chvalabohu, negatívny. Som rád, že sme tým ľudí upokojili, lebo tá situácia nebola príjemná pre nikoho.

Jeden človek mal podozrenie na vírus. Musela do karantény ísť celá osada?

Vo štvrtok sme sa dozvedeli informáciu, že občan, ktorý prišiel zo zahraničia, porušil karanténu. Museli sme rýchlo konať podľa epidemiologických nariadení. Aj keď to v médiách vyznelo hrozne, nič iné sa za danej situácie nedalo urobiť. Hlavný hygienik a nepriamo premiér Matovič náš postup odobrili a potvrdili, že nebola iná možnosť, než urobiť to, čo sme urobili.

Pre ľudí z osady to nebolo príjemné, ale, bohužiaľ, situácia je taká, že to má ťažké každý, aj občania, ktorí sedia doma v paneláku. Mám známych, ktorí zostali trčať v napoly zrekonštruovanom byte a tiež to musia nejako prežiť.

Hovoríme o človeku, ktorý nedodržal karanténu, nejavil príznaky ochorenia, na prítomnosť vírusu v tom čase nebol testovaný. Podobných prípadov ľudí mimo karantény po návrate zo zahraničia máme stovky a ešte som nepočul, že by polícia odrezala od sveta celé domy a bytovky, kde tí ľudia bývajú, vrátane ich susedov. Podľa vyjadrenia Amnesty International nemá taká kolektívna karanténa oporu v zákone.

Vyjadrenie Amnesty International som nezaznamenal. Dúfam, že sa Rado Sloboda (riaditeľ AI, poznámka redakcie) teraz nenahnevá, ale my sme museli urýchlene riešiť, ako zabezpečiť ochranu zdravia našich občanov a predísť vzniku paniky. Nech sa všetci kritici

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Kultúra

    Teraz najčítanejšie