Denník N

V kancli som zakričala a dostala odpoveď, teraz treba videohovory. Čo nám chýba spred korony

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Tretie pokračovanie prieskumu agentúry Focus pre Denník N: väčšina ľudí, ktorí pracujú doma, vraví, že urobia toľko práce ako zvyčajne. Častejšie pozeráme seriály a filmy, chýba nám nakupovanie v nákupných centrách a každý desiaty hovorí, že šil a rozdával rúška.

Koronakríza vstúpila do životov státisícom Slovákov a zmenila ich denné návyky. Michaela je jednou z tých, ktorí už tretí týždeň pracujú z domu.

Pracuje v reklamnej agentúre a jej hlavným klientom je jeden z obchodných reťazcov, pre ktorý spolu s kreatívcami pripravujú on-line komunikáciu, bannery na internete a iné reklamné formáty. Práce má veľa, keďže reťazce musia teraz so svojimi zákazníkmi komunikovať veľmi aktívne a vysvetľovať im zmeny, ktoré sa v obchodoch udiali či sa ešte udejú.

Michaela žije v dvojizbovom byte spolu s kocúrom Belmondom a priateľom muzikantom, ktorý sa okrem hrania v kapele živí ako webový editor: v on-line databáze aktualizuje program televíznych staníc, ktorý potom preberajú rôzne webové stránky.

Neznie to ako záživná práca, ale teraz je za ňu vďačný, lebo naposledy koncertoval 7. marca, zárobok z hrania v kapele je v nedohľadne, a tak na rozdiel od mnohých iných umelcov má aspoň nejaký príjem.

Podobne ako Michaela s priateľom to dnes má asi pätina Slovákov. Podľa prieskumu Focusu, ktorý si zadal Denník N, v čase koronakrízy asi 29 percent z nás chodí bežne do práce, 20 percent pracuje z domu a podobný podiel je doma, no pracovať nemôže, lebo sú zamestnaní v prevádzkach či vo fabrikách, ktoré sú zatvorené. Zvyšok nepracoval ani predtým (dôchodcovia, študenti alebo nezamestnaní).

Väčšina hovorí, že aj doma pracujú rovnako veľa

Michaela s priateľom Milošom majú počas pracovného času byt rozdelený na polovicu: ona pracuje v kuchyni, on v obývačke.

Michaela má vďaka svojmu klientovi práce viac ako zvyčajne. Väčšina ľudí (65 percent), ktorí v prieskume Focusu uviedli, že pracujú z domu, povedala, že doma urobia asi toľko práce ako bežne. Zhruba tretina hovorí, že toho doma urobia menej ako zvyčajne, pár respondentov sa posťažovalo, že neurobia vôbec nič – napríklad preto, že ich doma rušia deti.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie