Denník N

Návrat Smeru na scénu

Robert Fico na piatkovej tlačovke Smeru. Foto - Facebook Smeru
Robert Fico na piatkovej tlačovke Smeru. Foto – Facebook Smeru

Politika nikdy nebola spravodlivá a Robert Fico vie, ako toto pravidlo využiť vo svoj prospech.

Politika je činnosť, za ktorú nesmiete očakávať spravodlivú odmenu v podobe priazne voličov. Winston Churchill, ktorý prehral britské parlamentné voľby hneď potom, čo zvíťazil nad Hitlerom, by mohol rozprávať.

Ak aj vláda Igora Matoviča úspešne porazí koronavírus a zvládne ekonomickú krízu, vďačnosť bude to posledné, čo môže od voličov očakávať. Politici Smeru si toto pravidlo dobre uvedomujú a podľa neho si aj pripravili opozičnú stratégiu, ktorú odkryli na tlačovke. Ich stručné a vecné prejavy – v ostrom kontraste s uvravenosťou opakujúceho sa premiéra Matoviča – zatlačili na boľavé miesto jeho vlády, ktorým je neskúsenosť.

Nie je to spravodlivé, lebo každý politik – aj Fico – bol pri svojom prvom vstupe do vlády amatér. Lenže politika nikdy nebola spravodlivá.

Druhá línia opozičnej stratégie Smeru nie je nová, ale dlhodobo môže byť rovnako účinná ako v minulosti: Smer sa opäť prihlásil k ľavici, čím odsunul Matovičovu vládu napravo.

A v princípe oprávnene, lebo vo vláde nie je žiadna strana, ktorá by sa k ľavici hlásila. Akokoľvek sociálne citlivá bude nová vláda, zostane jej nálepka pravice, ktorá ignoruje „sociálne istoty“.

Nie je to spravodlivé, lebo Smer rozdával plnými hrsťami

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Koronavírus

    Smer

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie