Denník N

Minister Krajniak: Chystáme kurzarbeit pre veľké firmy, len musíme vedieť, koľko na ňu máme zdrojov a kam nás pustí EÚ

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Podľa prepočtov najväčších zamestnávateľských združení má až 1 400 tuzemských firiem svoje mesačné osobné náklady vyššie ako 200-tisíc mesačne. Teda nad hranicou prvých mzdových výpomocí schválených slovenskou vládou. Tieto firmy zamestnávajú vyše 620-tisíc ľudí.

Združenia pre veľké podniky žiadajú systém kurzarbeit, v ktorom na platy ľudí zo stojacich fabrík prispieva z väčšej časti štát.

O tom, ako vidí zavedenie kurzarbeit vládna koalícia a ako chce veľkým firmám pomôcť s dosahmi koronavírusu sme hovorili s ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny zo Sme rodina Milanom Krajniakom.

Zavediete pre veľké podniky kurzarbeit?

My sme ju už cez víkend zaviedli, i keď je to pre podniky s menej ako 250 zamestnancami. Využijeme na to síce prostriedky z eurofondov, a teda jej krytie bude iné ako v Nemecku, ale je to kurzarbeit. Čiže kurzarbeit podporujeme, ale šírka využitia tohto nástroja závisí od dostatku finančných prostriedkov. Už to, že všetkým podnikom uzavretým z rozhodnutia vlády dotujeme až 80 percent hrubej mzdy, si vyžaduje veľmi veľa peňazí.

Zamestnávateľské združenia však žiadajú kurzarbeit pre všetky firmy bez ohľadu na ich veľkosť, tak ako to platí v Nemecku. Toto sa pre väčšie firmy nedá zrealizovať?

Ako minister práce a sociálnych vecí by som privítal aj širšiu kurzarbeit, avšak

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Ekonomika

    Teraz najčítanejšie