Denník N

Pätnásť rokov abstinuje a oslavuje to koncertmi s kamarátmi. Cez víkend bude ďalší, v špeciálnej verzii

Nedávno sa stal otcom a chce to osláviť ako muzikant. Foto - archív B. Jobusa
Nedávno sa stal otcom a chce to osláviť ako muzikant. Foto – archív B. Jobusa

Prestal piť a nemieni sa k tomu vrátiť. Alkoholické nápoje nepožíva už pätnásť rokov a pravidelne si to pripomína akciou, na ktorú si vždy zavolá kamarátov. A keďže všetci sú známi muzikanti, zahrajú si spolu – hudbu aj bizarné hry, ktoré si sami vymýšľajú, a pozvú k tomu do domu kultúry vo Vrbovom aj publikum.

Braňo Jobus na svoje tohtoročné Vítanie jari pripravoval dvojitú oslavu, pretože sa mu narodil syn. Koronavírus mu nabúral pôvodné plány, no rozhodol sa, že akciu naplánovanú na prvý aprílový víkend nezruší, ale spraví inak.

Pozrite si záznam z akcie:

„Mal som to vymyslené tak, že zahrajú Bez ladu a skladu, my s našou kapelou Karpatské chrbáty, ktorá má 20. výročie, a z Prešova som oslovil Blikajúci hudobný systém. Chceli sme zahrať môjmu Jonáškovi. Mišo Kaščák mi bol svedkom na svadbe, s kapelou nám aj hrali, Peter Kaščák mi rodil syna a osláviť sme chceli aj gitaristu Bedlyho, ktorý sa stal novým abstinentom,“ hovorí hlavný organizátor.

Ten doma v lete robí aj festival Vrbovské vetry, ktorého známym krédom je: Bezpečnosť pri práci je dôležitejšia než práca samotná. Teraz ho splní aj pri Vítaní jari, cez víkend v kinosále miestneho kulturáka.

„Príde Miško Kaščák, Whisky zo Slobodnej Európy, Jožko Lupták s violončelom a môj brat. Sadneme si od seba ďalej, zamuzicírujeme a s Palkom Hubinákom ako moderátorom sa porozprávame o tom, čo sa teraz deje,“ hovorí Braňo Jobus.

Spolu s pánom bratom fungujú v skupine Vrbovskí víťazi a bavia sa aj organizovaním špeciálnych súťaží. Tých sa nechcú vzdať počas Vítania jari, ani v ére koronavírusu. Morena nemôže chýbať, akurát ju tentoraz nebudú páliť: „Prvýkrát bude recyklovaná. Iba ju slávnostne rozoberieme, aby sme ju mohli použiť aj na budúci rok. A dáme si preteky formula nula, v rúškach a v rukaviciach. Chcem, aby sme sa všetci cítili dobre a užili si to. Pozývame divákov z celého Slovenska sledovať nás v sobotu od siedmej cez online prenos. Som rád, že aspoň takto môžeme držať kontakt.“

Vítanie jari môžete sledovať (a podporiť) tu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie