Denník N

Západná pandémia strachu

Európa sa postavila Taliansku chrbtom počas finančnej krízy v roku 2008, počas migračnej krízy a teraz zvyšok Európy obmedzil export urgentne potrebného zdravotníckeho materiálu.

Autor je francúzsky politológ

Emócie sa nedajú ovládnuť ľahko. Ovládajú nás oveľa viac, než my dokážeme ovládať ich. A počas pandémie je dominantnou emóciou, samozrejme, strach.

Tvárou v tvár svetu, ktorý je zo dňa na deň nebezpečnejší, komplexnejší a nepredvídateľnejší, chcú byť ľudia chránení a mať istotu za každú cenu. Lenže medzi zdravým návratom k štátu, čo nás dokáže ochrániť, a nebezpečnou evolúciou smerom k Veľkému bratovi, pod ktorým by sme stratili naše cenené slobody výmenou za ochranu nášho stále lepšieho zdravia, je len tenká hranica.

Keď Čína tvrdí, že Západ nefunguje

Vo všeobecnosti sa dá povedať, že strach je opakom nádeje. Vo svete nádeje si ľudia myslia, že zajtrajšok bude lepší ako dnešok. Lenže vo svete strachu si myslia, že bude horší. Z tejto perspektívy sa dnes Ázia javí ako kontinent nádeje, kým Európa a Severná Amerika ako kontinenty strachu.

Pozrite sa len na ostro kontrastujúce obrazy, ktoré dnes prichádzajú z Talianska a z Číny. V Taliansku pandémia spôsobuje zdanlivo nekonečné utrpenie, a to až do takej miery, že Taliani dnes hovoria o kríze ako svojom 11. septembri. V Číne, naopak, vyšli s prvým jarným dňom ľudia do ulíc. Hoci stále v maskách, užívajú si čerstvý vzduch a slnko, akoby už vojnu proti vírusu vyhrali.

Najlepšie je, samozrejme, zostať obozretní, pretože COVID-19 sa do Ázie môže vrátiť a z regiónu určite nezmizne. Lenže dnešná Ázia – zvlášť Čína, Taiwan, Južná Kórea, Hongkong, Singapur a Japonsko – je zdrojom nádeje a modelom toho, čo Západ mohol a mal robiť omnoho skôr, aby zabránil šíreniu vírusu.

Čínski lídri dlho tvrdili, že ich autoritársky a centralizovaný politický systém je nadradený západnej liberálnej demokracii. A teraz už po tretíkrát za viac než jedno desaťročie hovoria Západu, že náš systém skutočne nefunguje.

Po globálnej finančnej kríze z roku 2008 Čína rýchlo poukazovala na chyby kapitalizmu západného typu. Referendum o odchode Spojeného kráľovstva z Európskej únie a následne prezidentské voľby v Spojených štátoch v roku 2016 len zvýšili čínske presvedčenie o tom, že západná demokracia funguje podobne zle ako západný kapitalizmus.

Teraz pri pandémii COVID-19 ponuka čínska vláda obkľúčenej Európe pomoc, čím len zväčšuje svoju mäkkú silu. Čína tak nielenže zväčšuje svoj globálny vplyv prostredníctvom obchodu a investícií, ale zväčšuje aj svoju ochranu rozdelenej a zmätenej Európy.

Zrada Talianska

Táto pandémia je pre Západ o to destabilizujúcejšia, o čo väčšie pochybnosti a neistota v ňom panujú. Koronavírus prehlbuje už tak silnú kultúru strachu na Západe a upozorňuje na hlbšie zlomy či už v rámci Európy, alebo medzi Európou a Spojenými štátmi.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie