Denník N

Dekameron 2020: Štvrtok 14

Ilustrácia – Vizár
Ilustrácia – Vizár

Za mrežou veľkopredajne potravín sa všetci ukladali na odpočinok. Niektorí sa možno aj tešili na sny inšpirované výhľadom na regál so značkovými liehovinami. No len čo zatvorili oči, akýkoľvek sen sa musel zmeniť na nočnú moru. Mohla za to nešťastná kombinácia temperamentu a nedotklivosti typickej pre mužov, ktorí si vnútornú neistotu kompenzujú suverénnym vystupovaním. Vykrváca preto niekto? Dnes píše Vlado Janček.

Všetci sa zbehli na miesto násilného činu.

Helena okamžite priskočila ku krvácajúcemu pajkovi. Sama pre seba ho nazvala pajko, zvykla tak označovať ľudí, ktorých mená nepoznala. Muži boli pajkovia a ženy pajky. Keby mizogýnsky naladený pajko, čo sa o chvíľu ocitne v jej náručí, tušil, že mu hovorí pajko, asi by to tak ľahko nerozchodila.

Vrhla sa k nemu a oboma rukami objala jeho hlavu, ako keď sa brankár vrhá po lopte.

„Au!“ vykríkol pajko.

Ale Helena nepustila.

„Nemám?“ zašepkala mu do ucha Helena.

Ervín bez pohnutia hlavy prebehol unavenými očami po prekvapených tvárach ostatných a jeho pohľad sa zastavil na Kamilovi. Kamil sa pozeral naňho. Ani jeden neuhol pohľadom.

V tichu, ktoré nastalo, bolo počuť len tlmený hukot mraziarenských boxov, hlasné dychčanie doktora Kapénku. A ešte geniálny Björkmanov riff zo slúchadiel ležiacich na zemi.

Hudba sa po údere nezastavila. A ani futbalový zápas sa zjavne ešte neskončil, Kapénka prudko odkopol slúchadlá a geniálny Björkmanov riff sa od skupinky vzďaľoval, až kým nezostal hrať pri pokladnici.

„Vážení, bol som situláciou prinútený konat v sebaobrane,“ vysvetľoval fučiaci Kapénka. „V prýpade, že dójde k ohrozenju zdravjá…“

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dekameron 2020

Sedem slovenských spisovateľov v čase koronavírusu voľne nadväzuje na Boccacciov Dekameron. Silvester Lavrík, Daniela Kapitáňová, Márius Kopcsay, Verona Šikulová, Ľubo Dobrovoda, Karol D. Horváth a Vlado Janček píšu príbeh ľudí uväznených v predajni potravín počas epidémie.

Kultúra

Teraz najčítanejšie