Denník N

Do galérie sa ísť nedá, tak obrazy v Banskej Štiavnici donesú až domov

Zuzana Bodnárová a Svätopluk Mikyta. Foto - N Tomáš Benedikovič
Zuzana Bodnárová a Svätopluk Mikyta. Foto – N Tomáš Benedikovič

Zuzana Bodnárová a Svätopluk Mikyta sa rozhodli, že ponúknu obyvateľom Banskej Štiavnice možnosť zadarmo si požičať jednu z grafík, ktoré vznikli v ich umeleckom rezidenčnom centre. Projekt nazvali Galéria doma.

Je to už viac než desať rokov, čo Zuzana Bodnárová a Svätopluk Mikyta pôsobia v Banskej Štiavnici, no po prvýkrát nerobia žiadnu výstavu a nehostia ani žiadnych rezidentov – umelcov a umelkyne, ktorí k nim chodili tvoriť z celého sveta.

Diel, ktoré za ten čas u nich vytvorili – či už v priestoroch vlakovej stanice, kde pôsobili desať sezón, alebo v priestoroch nevyužívanej školskej budovy, kam sa presťahovali pred necelými dvoma rokmi -, majú veľmi veľa.

„Uvažovali sme, ako na to, čo sa deje, môžeme zareagovať. Nešijeme rúška, to robia mnohí iní, ale došlo nám, že veľa autorov malo mať výstavy, no nemajú ich, do galérií sa ísť nedá, tak sme si povedali, že umenie prinesieme k ľuďom až domov,“ hovorí Mikyta.

Už zarámované grafiky, ktoré dnes putujú do dočasných domovov v Banskej Štiavnici. Foto – archív Banská Stanica
Juraj Horváth – K Krize, farebný linorez, 2014.
Alexander Tinei – Bez názvu, farebný linorez, 2013.
Martin Shooty Šútovec – Hommage à Gwerk, farebný linorez, okolo 2010.

Diela dostanú aj s príbehmi

Výzvu zverejnili na svojom facebooku Banská St a nica. Zadarmo ponúkli na zapožičanie spolu trinásť rôznych diel od autorov, ktorí k nim kedysi do Štiavnice prišli tvoriť – Jan Čumlivski, Rastislav Podoba, Jarmila Džuppová či Martin Shooty Šútovec. Ohlas bol okamžitý. O väčšinu diel sa ľudia prihlásili do troch hodín, dnes im ich už aj doručia.

„Bol to veľmi spontánny nápad počas jednej z našich dlhých prechádzok, nijako sme to najprv nedomýšľali do dôsledkov. Chceli sme urobiť nejaké gesto, ktoré by ľudí v týchto dňoch potešilo,“ hovorí Zuzana Bodnárová.

Ozvali sa im ľudia, ktorí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Kultúra

    Teraz najčítanejšie