Denník N

Populisti milujú pandémiu

Foto - TASR
Foto – TASR

Kým maďarská opozícia protestuje proti Orbánom vyhlásenému výnimočnému stavu, poľská opozícia práve takýto stav požaduje.

Autor je poľský politológ

Hrozba pre národnú bezpečnosť vždy obmedzí domáce politické hádky. S tým, ako vlády prebrali vedúcu úlohu v boji proti COVID-19, sa politická opozícia v krajinách vedených populistami rýchlo marginalizuje. Teoreticky môžu úrady v týchto krajinách využiť krízu na vyvolanie núdzového stavu, ktorý by obmedzil demokraciu. Ale aj keby nezašli tak ďaleko, potreba sociálneho dištancu i iné opatrenia, ktoré majú zabrániť šíreniu vírusu, znamenajú tvrdé obmedzenia verejnej sféry.

Riešime krízu

Pri absencii veľkých demonštrácií či predvolebných zhromaždení sa politická debata kompletne presunula do médií, ktoré celú svoju pozornosť venujú ochoreniu. Deje sa to z pragmatického dôvodu: informácie o víruse sú tým, čo chce verejnosť práve teraz sledovať a čítať. Ale sú tu aj etické dôvody: poskytovať presné informácie o koronavíruse je základnou službou, ktorú môžu médiá poskytnúť.

No takéto neustále pokrývanie pandémie znamená, že médiá nevenujú žiadnu pozornosť opozičným stranám a opozičným hnutiam. Takto napríklad Joe Biden, budúci nominant Demokratickej strany na post amerického prezidenta, ktorý v novembri vyzve Donalda Trumpa, zo dňa na deň v zásade zmizol verejnosti z očí.

Namiesto toho sú Američania zavalení živými prenosmi z Trumpových tlačových konferencií, v skutočnosti predvolebných zhromaždení, na ktorých predvádza vládnych expertov, ktorí sa stojac vedľa neho snažia ako-tak napraviť jeho lži a zavádzajúce informácie. V Izraeli sa hlavný opozičný politik Benny Gantz rozhodol pripojiť k novej vláde premiéra Benjamina Netanjahua, a to s odkazom na poľahčujúce okolnosti, ktoré priniesla pandémia.

Rovnako zlé, aj keď chcú opak

V strednej a východnej Európe populistické vlády zneužívajú obmedzenie normálneho života na to, aby implementovali svoje dlhodobé plány. S tým, ako sú medzinárodné médiá kompletne zaujaté pandémiou, len málo ľudí postrehne, čo sa deje v Maďarsku či v Poľsku. Zdá sa, že správy o poľskom de facto lídrovi Jarosławovi Kaczyńskom a maďarskom premiérovi Viktorovi Orbánovi zmizli zo stránok aj tých médií, ktoré o nich dôveryhodne informovali celé roky.

Kým maďarská opozícia protestuje proti Orbánom vyhlásenému výnimočnému stavu, poľská opozícia práve takýto stav požaduje. Aj keby chcel Západ protestovať, v tomto močiari by ľahko mohol uviaznuť a nevedel by, čo požadovať.

Maďarský parlament práve odovzdal Orbánovi moc vládnuť dekrétmi na zatiaľ neobmedzený čas. Keď už raz získal neobmedzené právomoci, bude schopný obmedziť práva jednotlivca a nútiť ľudí stiahnuť sa pod hrozbou väzenia do karantény. Jeho vláda má tiež moc – až na päť rokov – uväzniť novinárov, ktorí údajne rozširujú falošné či skreslené informácie.

Nech vyhrá Duda

Naopak, v Poľsku je výnimočný stav tou poslednou vecou, ktorú Kaczyński a jeho Právo a spravodlivosť teraz chcú, pretože by to znamenalo odklad blížiacich sa prezidentských volieb.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie