Denník N

Veterinár Pagáč: Na skupinové venčenie psov teraz nie je čas

Vladimír Pagáč. Foto N - Vladimír Šimíček
Vladimír Pagáč. Foto N – Vladimír Šimíček

Psy aj mačky trápia vlastné koronavírusy, ktoré však napádajú brušnú dutinu, nie dýchací systém ako ľudský COVID-19.

Veterinár Vladimír Pagáč v rozhovore hovorí aj o tom:

  • či treba v čase pandémie koronavírusu zlepšiť hygienické návyky,
  • či je potrebné izolovať sa v prípade nákazy COVID-19 od domácich zvierat,
  • aké príznaky má mačací a psí koronavírus.

V Číne sa objavili prípady psov, pri ktorých sa preukázala prítomnosť nového vírusu COVID-19, v Belgicku je v karanténe aj jedna mačka. Môže sa koronavírus preniesť z človeka na domáce zviera?

Spomínané zvieratá boli pozitívne testované na prítomnosť vírusu, to však neznamená, že mali ochorenie COVID-19. Koronaviróza pri mačkách a psoch nie je nič neobvyklé, s druhmi zvieracieho koronavírusu sa stretávame roky rokúce.

Pri psoch spôsobuje koronavírus skôr hnačkové ochorenie – priebeh ochorenia pri psovi v dobrej kondícií nezvykne byť ťažký, dá sa zvládnuť pomerne dobre. Horšie je to v prípade malých šteniat alebo menších plemien, ktoré sa nakazia. Pri nich môže mať ochorenie až fatálne dôsledky. Pri psom koronavíruse sa organizmus rýchlo dehydruje, čo môže byť komplikácia. Rýchlo oslabený organizmus môžu zasiahnuť sekundárne bakteriálne komplikácie, tie bývajú pri psoch fatálne. V zásade to však pri zvieratách nie je extrémne ťažké ochorenie, prebieha ako gastroenteritída – tých poznáme pri psoch množstvo. Okrem šteniat môžu mať s koronavírusom problém aj staršie psy, pri ktorých to v prípade dehydratácie môže dopadnúť zle.

A pri mačkách?

Pri mačkách sa koronavírus prejavuje iným spôsobom. Ide o FIP – felinnú infekčnú peritonitídu. Je to ochorenie, na ktoré neexistuje vakcína. Dochádza k zápalu pobrušnice, je to de facto neliečiteľné ochorenie. Počas nákazy dochádza k produkcii tekutiny do brušnej dutiny. Tým, že pobrušnica má obrovskú resorpčnú plochu, infekcia má veľmi zlý priebeh. V zásade sa dá stav len udržiavať, odstraňovať tekutinu z dutiny – v ťažkých prípadoch punkciou a nasadením silných antibiotík. Vyliečiť sa to však nedá.

Je to pri mačkách rozšírené ochorenie?

Nie je časté, ale keď už sa objaví, má pomerne rýchly a zlý koniec.

Kde sa mačky takto nakazia? Vonku?

Toto ochorenie mávajú aj mačky, ktoré v živote neboli vonku, takže sa na ne môže preniesť aj nepriamo. Ak by sa však stal prípad, že by sa mačka pozitívna na FIP dostala napríklad na výstavu mačiek, tak by to mohlo dopadnúť veľmi zle pre veľký počet zvierat. Okrem priameho kontaktu je zaznamenaný aj prenos hmyzom.

Psí život v čase izolácie počas epidémie koronavírusu. Foto – TASR/AP

Môžeme predpokladať, že by domáce zvieratá dostali súčasný ľudský vírus COVID-19? Mali by podobné symptómy ako ľudia, teda respiračné problémy, kašeľ, horúčku?

Veľmi ťažko sa dá

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rozhovory

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie