Denník N

Som plačlivá, vnúča som nevidel už tri týždne, spoločníka mi robí tablet. Seniori hovoria o epidémii

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

„Podľa nariadenia by seniori mali byť doma. No čo takí ako ja, čo pracujem každý deň od rána a nemôžem ostať doma, tobôž nie chodiť nakupovať vo vyhradenom čase? Z toho ešte môže byť aj nepríjemná situácia,“ hovorí 66-ročný Ladislav, ktorý pracuje v domove sociálnych služieb.

Ľudí v dôchodkovom veku sme sa spýtali, čo robia a nad čím premýšľajú počas epidémie. Patria totiž k najzraniteľnejším skupinám, platia pre nich najprísnejšie odporúčania a často o nich hovoria aj politici. Nie vždy sa im to páči.

Infantilné oslovenia pána premiéra (Kveta)

Sama sa nespoznávam, som veľmi precitlivená, nedokážem normálne rozprávať, stále mi je do plaču. Veľmi sa hnevám na dovolenkárov, ktorí vycestovali, keď COVID-19 bol za humnami. Nehovoriac o fajčiaroch, ktorí fajčia na ulici, nemajú na sebe rúška a nedodržiavajú pravidlá. Bývam v lokalite, kde je protidrogové centrum. Pri zastávke trolejbusu je veľa ohorkov, ktoré nikto neuprace. O dve zastávky ďalej som po dlhom pozorovaní našla dva.

Nový premiér nás seniorov oslovuje infantilným spôsobom, akoby sme všetci boli dementní – mamka, tato, zostaňte doma.

Začala som pomáhať susedom s drobnými nákupmi, chodím im aj po lieky do lekárne. Často nechávam doma mobil a chodím na turistiku alebo krátke prechádzky na Kobylu či Železnú studničku. Snažím sa prechádzať aspoň každý druhý deň. Jediné dve osoby, s ktorými sa stretávam, sú kolegyňa a priateľka, máme vždy na sebe rúška, aj keď sme v lese. Bývam v malom byte, preto je pre mňa dôležitý práve pohyb vonku.

Dianie sledujem každý deň, čítam slovenské aj rakúske online spravodajstvo, okrem toho cez internet aj komunikujem s kamarátmi a rodinou. Opatrenia ako povinné nosenie rúšok, rozostupy pred obchodmi či dezinfekčné gély považujem za správne a účinné, no na druhej strane by mali dôslednejšie dodržiavať uzavretosť hraníc, pretože prenášačmi vírusu môžu byť napríklad opatrovateľky z Rakúska. Na ne sa obzvlášť hnevám,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie