Denník N

Matovič stále viac hovorí o blackoute, vypnutí krajiny, Sulík je zásadne proti „takýmto experimentom“

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Pokiaľ by sa k takýmto opatreniam pristúpilo, podľa premiéra by to malo byť ešte pred letom a rozhodnutie by malo padnúť v priebehu týždňov.

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) čoraz jasnejšie pripúšťa, že by štát mohol pristúpiť ku krátkodobému maximálne možnému sprísneniu protiepidemických opatrení – hovorí o „vypnutí krajiny“.

Predseda vlády spomenul niekoľko aspektov, ako by podľa jeho predstavy „blackout“ prebiehal, no detaily necháva na diskusiu s odborníkmi. Hovoril napríklad o prísnych opatreniach, pri ktorých by uzavreli hranice a pokúsili sa vírus rýchlo zlikvidovať.

Je to podľa Matoviča jedna z dvoch možností, ako v boji proti nákaze postupovať. Druhou by bola prísna izolácia ohrozených skupín. Opäť hovoril o možnosti prieskumu verejnej mienky a scenáre dal prepočítať Inštitútu zdravotnej politiky, ktorý zverejnil už dva modely šírenia nákazy.

Matovič má už na začiatku jasného názorového oponenta. Minister hospodárstva a šéf SaS Richard Sulík je proti blackoutu. „Pokiaľ sa nič mimoriadne neudeje – typu tisíc mŕtvych denne ako v Taliansku – som zásadne proti takýmto experimentom ako zlikvidovať ekonomiku,“ povedal Denníku N.

„Bolo by dobré, keby sa k tomu vyjadrovali odborníci, ktorí pár epidémií vo svojom živote preskákali,“ reagoval na Sulíka premiér.

Proti blackoutu je aj vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí). „Ľudia na Slovensku prísne opatrenia dodržujú pomerne dobre a nie sme za to, aby štát úplným zastavením krajiny zhoršoval už i tak zlú ekonomickú situáciu a psychický stav ľudí,“ povedala Denníku N. Zabrať podľa nej musí predovšetkým štát, na svete je viacero príkladov krajín, ktoré zvládli nákazu aj s menej prísnym režimom ako Slovensko.

Remišová vraví, že sa musí hlavne výrazne zvýšiť počet testovaných ľudí, zlepšiť práca pri vyhľadávaní kontaktov nakazených či vytvoriť podmienky, aby mohli byť chorí ľudia s miernymi príznakmi mimo svojho domova, aby nenakazili celú rodinu. „Slovensko je veľmi otvorená ekonomika, pohyb potravín a dôležitých tovarov cez hranice nemôžeme zastaviť a s pohybom ľudí sa šíri aj vírus. Tak by sa znova objavil aj po akomsi vypnutí krajiny. Zdravotnícky systém musí vedieť držať nákazu pod kontrolou, zatiaľ sa nám to darilo a verím, že pri plnom nasadení štátnych orgánov a spolupráci občanov sa nám to bude dariť aj ďalej.“

„Výnimočný stav, vypnúť Slovensko“

Premiérove náznaky prichádzajú v čase, keď

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie