Denník N

Ameriku čaká ťažkých tridsať dní. Každý čin je dôležitý, hovoria odborníci

Trump na tlačovke počúva Deborah Birxovú, ktorá má v Bielom dome na starosti koordináciu opatrení proti koronavírusu. Foto - TASR/AP
Trump na tlačovke počúva Deborah Birxovú, ktorá má v Bielom dome na starosti koordináciu opatrení proti koronavírusu. Foto – TASR/AP

Donald Trump prestal zľahčovať koronavírus a občanov pripravuje na zlé správy.

Spojené štáty majú pred sebou veľmi náročné obdobie. V utorok to priznal aj Donald Trump, ktorý hrozbu koronavírusu dlho zľahčoval.

Američanov podľa prezidenta čakajú „dva veľmi bolestivé týždne“. Práve o 14 dní (15. apríla) by v Spojených štátoch mal dosiahnuť vrchol denný počet obetí COVID-19.

Z modelov, ktoré predstavili americkí experti, vyplýva, že by to mohlo byť viac ako dvetisíc úmrtí za deň.

Odborníci predpokladajú, že pandémia koronavírusu zasiahne Spojené štáty veľmi tvrdo, spôsobiť by mohla 100-tisíc až 240-tisíc obetí. A to iba v prípade, že Američania budú dodržiavať prísne preventívne opatrenia.

Bez nich by dôsledky boli omnoho horšie – 1,5 až 2,2 milióna obetí. Experti však upozorňujú, že ide iba o predpovede, na ktoré má vplyv mnoho faktorov.

Napríklad to, či nemocnice získajú potrebné vybavenie, do akej miery budú preťažené a či budú Američania pristupovať k opatreniam zodpovedne.

„Je to náročné. Ľudia trpia a zomierajú. Opatrenia sú nepríjemné zo spoločenského aj z ekonomického hľadiska, ale sú odpoveďou na naše problémy,“ povedal hlavný odborník americkej vlády na infekčné choroby Anthony Fauci.

Jedným z ďalších opatrení by mohlo byť aj nosenie rúšok, čo v USA otvorilo debatu o tom, či sú efektívne.

Boja sa vývoja vo veľkomestách

Kľúčových bude nasledujúcich tridsať dní. Vláda chce počas nich dostať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie