Denník N

Vo Francúzsku počas karantény pribúda domáce násilie. Ženám môže pomôcť špeciálne heslo

Ilustračné foto - Flickr/The Law Offices of Lynda L. Hinkle
Ilustračné foto – Flickr/The Law Offices of Lynda L. Hinkle

Počas karantény sa zvyšuje domáce násilie ako počas majstrovstiev vo futbale. Ženy sú uväznené s násilníkom doma a nemajú si kedy zavolať pomoc.

Francúzsko pred dvoma týždňami zaviedlo celoštátnu karanténu. Ľudia môžu opustiť svoje domovy len v nevyhnutných prípadoch, ako sú nákupy potravín, liekov alebo návšteva lekára. Musia mať na to špeciálny dokument, ktorým sa preukážu policajtom kontrolujúcim situáciu v uliciach.

Izolácia a zvýšený stres pre pandémiu koronavírusu vedú aj k napätiu v partnerských vzťahoch. To sa tiež odráža v prípadoch domáceho násilia.

Francúzsko patrí v Európe k štátom s najvyššou mierou fyzického či sexuálneho násilia v domácnosti. Podľa francúzskeho Národného pozorovateľského centra pre násilie páchané na ženách sa domáce násilie týka 220-tisíc žien ročne. Toto číslo však v čase karantény pre koronavírus rastie.

Tajné skupiny a e-maily

Podľa štátnej tajomníčky pre boj proti diskriminácii a za rovnosť pohlaví Marlène Schiappaovej počet prípadov domáceho násilia len za jeden týždeň od zavedenia celoštátnej karantény stúpol o 32 percent. V Paríži dokonca o 36 percent.

„Obávame sa toho najhoršieho,“ cituje denník Le Monde Elisabeth Liotardovú z lyonskej organizácie na pomoc týraným ženám Viffil-SOS femmes. „Násilníci nájdu v tomto nepretržitom spolunažívaní ešte viac zámienok, aby sa rozzúrili, a násilie sa pravdepodobne zintenzívni. Deti a ženy budú neustále v atmosfére tlaku.“

Má to zrejmé vysvetlenie – násilníci trávia doma viac času, pociťujú zvýšený stres pre nečakanú situáciu aj pre obavy zo straty zamestnania. Navyše sú s rodinou izolovaní od ostatných, čo im poskytuje viac príležitostí vyzúriť sa.

Keďže týraná žena je neustále s násilníkom zavretá v jednej domácnosti, je pre ňu zložité zavolať pomoc. Preto sa aj znížil počet telefonátov na tiesňovú linku.

„Momentálne dostávame menej telefonátov, niektoré ženy nám volajú, keď muž odíde, keď sa ide napríklad prejsť so psom, ale inak nás naozaj nemôžu kontaktovať,“ vysvetľuje pre francúzsky denník zamestnankyňa asociácie na pomoc obetiam domáceho násilia Solfa v meste Lille. „My sa neodvážime kontaktovať tých, ktorých zvyčajne monitorujeme, pretože máme strach, že by sme ich vystavili ďalšiemu násiliu.“

Francúzsky minister vnútra Christoph Castaner preto predstavil nový systém, do ktorého sa zapojili lekárne v krajine. Práve pri nákupe môžu obete požiadať o pomoc prostredníctvom hesla. Stačí, že si vypýtajú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie