Denník N

Prinúti štát banky, aby mi dovolili odklad splátok? Platí to aj pre lízing? Na ako dlho? A čo sa stane potom? (otázky a odpovede)

Ilustračné foto N - Vladimír Šimíček
Ilustračné foto N – Vladimír Šimíček

Ponúkame 13 otázok a odpovedí o pláne na odklad splátok.

Aj keď banky s vládou ešte stále rokujú, už je jasné, že ľuďom budú umožňovať odklady splátok úverov takmer automaticky.

Vláda a neskôr poslanci ešte budú musieť v najbližších dňoch schvaľovať sériu finančných zákonov, ktoré s tým súvisia.

Niektoré otázky sú ešte otvorené, no väčšinu odpovedí už poznáme aj s detailmi.

1. Banky majú v koronakríze pomôcť odkladom splátok úverov. Budú to robiť pre všetkých automaticky alebo treba o niečo žiadať?

Banky budú odkladať splátky úverov len tým klientom, ktorí o to prejavia záujem. Všetky detaily zatiaľ nie sú jasné. No veľmi pravdepodobne pôjde o jednotnú žiadosť s čestným vyhlásením o výpadku príjmov z dôvodu pandémie, ktoré bude treba doručiť banke. Schvaľovanie by malo byť prakticky automatické, no nemusí byť pre všetkých. Bude pre tých, ktorí si doteraz riadne plnili svoje povinnosti a splácali načas. Keďže čas ide rýchlo a dohodovanie s vládou trvá, je možné, že tolerovať budú aj ľudí s omeškanými splátkami, najviac však mesiac po termíne.

2. Môžem už banku požiadať o odklad splátok či musím na niečo čakať?

Banky sa vedeli s klientom dohodnúť na odklade splátok aj doteraz, štandardne najviac na pol roka. Pripravujú sa však nové riešenia s odkladom až na deväť mesiacov a bez toho, aby zápis v úverovom registri neskôr v budúcnosti ovplyvnil bonitu žiadateľa o novú pôžičku. Odklady po novom by tak mali byť výhodnejšie ako po starom. Nemožno vylúčiť, že aj odklady, ktoré banky robia teraz, sa nakoniec budú riadiť novými pravidlami. Detaily ešte známe nie sú.

3. Zamestnávateľ mi povedal, že na výplatu mať nebude. Mám už požiadať o odklad splátok? Alebo mám použiť peniaze, čo mám odložené do rezervy?

S bankou treb

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Koronavírus

    Pomoc ekonomike

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie