Denník N

Rok po vojne je Gaza stále v troskách, väčšina ľudí chce prímerie

Deti Saleha Abú Aíra jedia jedlo v troskách ich rodinného domu zničeného počas minuloročnej vojny. FOTO - AP
Deti Saleha Abú Aíra jedia jedlo v troskách ich rodinného domu zničeného počas minuloročnej vojny. FOTO – AP

Kolabuje tu zdravotníctvo, denne vypadáva elektrina, takmer polovica ľudí nemá prácu. Rok po poslednej vojne s Izraelom je 68 percent za trvalé prímerie, hnutie Hamas však plánuje ďalšie útoky.

Rok od vojenského konfliktu vládnuceho hnutia Hamas s Izraelom žije 1,8 milióna obyvateľov pásma Gazy v zúfalých podmienkach. S opravami ich bombami zničených domov sa ani nezačalo, lebo sa nepodarilo odpratať trosky. Nedostatočné sú aj príspevky na rekonštrukcie.

Výpadky elektriny sú na dennom poriadku. V pásme je najvyššia nezamestnanosť na celom svete. Dosahuje 43 percent. Aj tí, čo majú zamestnanie, často živoria. Hlavným zamestnávateľom je správa pásma a tá má problémy s financovaním. Dve tretiny obyvateľov pásma sú tak odkázané na pomoc od humanitárnych organizácií a OSN.

Takto vyzerá Palestína ja rok po vojne. FOTO - AP
Takto vyzerá Palestína aj rok po vojne. FOTO – AP

Sľúbená pomoc mešká

Prakticky sa opakuje scenár z roku 2009 aj 2012. S tým rozdielom, že sľúbená pomoc od medzinárodných donorov je ešte pomalšia a menej výdatná ako pri predchádzajúcich vojnách. Britský magazín The Economist píše, že Svetová banka zistila, že zo sľúbenej pomoci vo výške 3 a pol miliardy dolárov prišlo do mája len 27 percent. A z týchto peňazí sa ešte časť „stratila“.

„Ľudia sem prichádzajú každý mesiac. Niečo porozprávajú, potom odídu a nič sa nezmení,“ cituje Economist obyvateľa pásma Chalída Machmúma. Vo vojne stratil 13 príbuzných a prišiel o dom. Celkovo počas 50 dní konfliktu zomrelo v Gaze 2205 ľudí. Palestínčania hovoria, že to boli zväčša civilisti, Izrael, ktorý stratil 71 občanov, tvrdí, že medzi mŕtvymi prevládali militanti.

Obyvatelia v Gaze sa netrápia len tým, že nemajú kde bývať a chýba im základný servis. Vojny a osem rokov trvajúca blokáda pásma zasiahla aj zdravotníctvo či školstvo. Organizácia Lekári bez hraníc vo svojej správe k výročiu vojny uvádza, že zdravotníctvo v Gaze kolabuje.

Na klinikách organizácie v pásme liečia na následky zranení zväčša deti a mladých ľudí. Deti a mládež sú tiež čoraz viac odkázané na psychologickú pomoc. Pribúdajú aj vážne úrazy spôsobené nevyhovujúcimi podmienkami pre život.

Katarská charita poskytuje jedlo pre 2-tisíc Palestínčanov. FOTO - AP
Katarská charita poskytuje jedlo pre 2-tisíc Palestínčanov. FOTO – AP

V Gaze sú za dlhodobý pokoj

Hnutie Hamas, ktoré pásmu vládne od roku 2006, je pod tlakom obyvateľov, aby situáciu riešilo. Podľa prieskumov je 68 percent ľudí v Gaze za dlhodobé prímerie s Izraelom. Vojenské krídlo Hamasu a ďalšie odštiepenecké skupiny však pokračujú v plánovaní útokov na Izrael aj v ďalšom vyzbrojovaní.

Izraelské armádne rádio citovalo vojenské zdroje, podľa ktorých má Hamas takmer toľko rakiet ako pred vojnou. Práve ostreľovanie veľkej časti izraelského územia viedlo minulé leto k rozhodnutiu spustiť vojenskú operáciu v Gaze.

Samotný Izrael je tiež pre situáciu v Gaze sústavne kritizovaný. Nielen pre blokádu, ale pre celkový problém okupácie palestínskych území, ktoré okrem iného komplikujú aj obnovu pásma. Hoci izraelská pravicová vláda nebude zo svojej podstaty príliš náchylná na kompromisy, ozývajú sa aj v nej hlasy volajúce po dlhodobejšom riešení situácie v Gaze.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie