Denník N

Slovák, ktorý má koronavírus: Na telefónoch si ma pinkali ako loptičku

Ilustračné foto N - Vladimír Šimíček
Ilustračné foto N – Vladimír Šimíček

Cítil som, že je to niečo iné, hovorí jeden z prvých slovenských pacientov, ktorým diagnostikovali COVID-19.

Michal (meno sme zmenili, muž chce zostať v anonymite) žije v Bratislave, má 34 rokov a žiadne ďalšie zdravotné problémy. Spolu s manželkou išiel v polovici februára na dovolenku na Maldivy, kde nebol v tom čase hlásený žiaden prípad ochorenia COVID-19.

Zrejme niekde na ceste späť sa však novým koronavírusom nakazil. Prvá teplota prišla po týždni od návratu, štyri dni sa snažil objednať na testovanie, ktoré mu nechceli urobiť, aj keď mal horúčku nad 38 stupňov. Napokon ho otestovali, bol pozitívny, mal zápal pľúc a skončil v nemocnici.

V rozhovore rozpráva, ako v prvej polovici marca reagovali úrady na potenciálneho pacienta, aké mala choroba u neho prejavy aj to, čo ho pozitívne prekvapilo v nemocnici na Kramároch počas dvojtýždňovej hospitalizácie.

Čo ste vedeli o novom koronavíruse predtým, ako ste išli na dovolenku? 

Pred cestou sme vírus vnímali, rozšírenie som sledoval na mape Johns Hopkins University. Naša destinácia však bola bez prípadov, rovnako aj Maďarsko, odkiaľ sme odlietali. Európa mala v čase nášho odletu 14. februára zopár prípadov. V Katare, kde sme prestupovali, boli tuším dva prípady. Väčšina bola v juhovýchodnej Ázii a Číne, a tak sme o zrušení dovolenky neuvažovali. Na cestu sme si zobrali aj ochranné rúška a dezinfekčné gély. Vtedy sa ešte písalo, že rúška veľmi nechránia, tak sme po ceste tam aj späť primárne používali dezinfekciu na ruky.

Čo bolo po návrate z dovolenky?

Z dovolenky na Maldivách sme sa vrátili 28. februára (deň pred voľbami – pozn. red.). Pokiaľ si dobre pamätám, v tej dobe neboli zavedené ešte žiadne obmedzenia pri návrate z cudziny, určite nie pri návrate z Maldív ani z Kataru či Maďarska. Kde presne som sa nakazil, neviem. Prvé príznaky sa mi prejavili o týždeň, v piatok 6. marca. Medzitým som sa stretol s pár kamarátmi a rodinnými príslušníkmi a štyri dni som bol v práci, kde som bol v kontakte najmä s ôsmimi až deviatimi najbližšími kolegami. Počas týždňa som kvôli nákupu navštívil aj obchodné centrum a presúval som sa MHD.

Ako sa pokúšal objednať na testy

Aké boli prvé príznaky?

Prvé príznaky sa prejavili teplotami v rozmedzí od 37,3 do 37,8 stupňa Celzia bez iných sprievodných javov ako kýchanie či kašeľ. Keďže teploty po dvoch dňoch neklesali, v nedeľu poobede som si rezervoval termín na telefonickú konzultáciu u všeobecnej lekárky. Keďže som pred týždňom cestoval, snažil som sa dovolať aj na infolinku o COVID-19 zverejnenú počas víkendu. To sa mi však nepodarilo ani po niekoľkých pokusoch. V pondelok 9. 3. ráno mi zavolala všeobecná lekárka, opísal som jej svoj stav a spomenul nedávne cestovanie. Dohodli sme sa, že mi vypíše péenku a svoj stav budem sledovať. V ranných hodinách som sa ešte snažil dovolať na infolinku, no po niekoľkých neúspešných pokusoch som si uvedomil, že to asi nemá význam a rozhodol som sa, že zavolám priamo na kliniku infektológie.

Podarilo sa?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rozhovory

    Slovensko, Zdravie

    Teraz najčítanejšie