Denník N

Matovič prišiel s vlastným prepočtom o tisícoch úmrtí. Na odhady máme málo informácií, vraví epidemiologička

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Premiér priniesol ďalšie dôvody, prečo treba vypnúť krajinu. Po svojom odhadol počet ľudí, ktorí na Slovensku zomrú a tvrdí, že budeme poslední, kto dostane vakcínu. Nechce si zobrať na zodpovednosť, že sa seniori „uvaria v činžiakoch“.

Už druhý deň premiér Igor Matovič hovorí o možnosti „vypnutia štátu“. A pridáva ďalšie dôvody v prospech tejto možnosti.

„Vyrezať vírus z krajiny, potom sa nadýchnuť a začať žiť a strážiť hranice a hygienické pravidlá. Som o tom hlboko presvedčený aj na základe rozhovorov s viacerými epidemiológmi,“ hovoril v stredu podvečer. S kým konkrétne o tom hovoril, nepovedal.

Premiér varoval, že ak nezmeníme správanie, zomrie viac ľudí. Odvolával sa na grafy a krivky. Grafy prezentoval v utorok na tlačovej besede so šéfom Inštitútu zdravotnej politiky Martinom Smatanom. Išlo o analytické predikcie, koľko sa na Slovensku môže nakaziť ľudí, koľkí môžu skončiť v nemocnici a aký vplyv majú na to jednotlivé opatrenia.

Štátni analytici pritom k predpovediam o obetiach koronavírusu pristupujú veľmi opatrne a vo svojich analýzach údaje o úmrtiach neuvádzajú. Šéf IZP Smatana na tlačovej besede s premiérom povedal, že možný počet úmrtí ani neodhadovali. Argumentoval tým, že v krajinách, ktoré nákazu zvládali, je podiel mŕtvych nízky.

Premiér na jednej strane odkazoval na medzinárodné štatistiky, podľa ktorých Slovensko patrí medzi tri najbezpečnejšie krajiny z pohľadu koronavírusu. Potom však Matovič začal po prvýkrát odhadovať, koľko ľudí by na Slovensku mohlo zomrieť.

Matovič: Buďme optimistickí, nech sú to tri percentá

„Keď pôjdeme cestou, ktorou ideme a nezmeníme nič na našom správaní, najbližších pár mesiacov nám na Slovensku zomrú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie