Denník N

Babiš to chcel dať na Orbána. Toto sa kolegom nepodarilo, vraví teraz český premiér

Andrej Babiš. Foto – Deník N/Adam Hecl
Andrej Babiš. Foto – Deník N/Adam Hecl

Ako to bolo s nápadom, aby český premiér mohol rozhodovať úplne sám bez parlamentu.

Tak ako koronavírus najtvrdšie atakuje tých najzraniteľnejších, aj v politike najviac ohrozuje demokracie, ktoré nie sú v najlepšej kondícii.

Nie je prehnané mať obavy, že pandémii pomaly padá za obeť Maďarsko, ktorému teraz na neobmedzenú dobu bude vládnuť premiér Viktor Orbán svojimi vládnymi dekrétmi – teda bez poistky v podobe parlamentu.

Aj v Česku máme predsedu vlády, ktorý maďarského autokrata obdivuje a má minimálne zníženú citlivosť voči demokratickým princípom.

Andrej Babiš a jeho ľudia navyše v utorok českú verejnosť vydesili návrhom na posilnenie moci premiéra v časoch ohrozenia.

Toto sa kolegom fakt nepodarilo

Nie je však úplne jednoznačné, kto je v týchto kritických chvíľach pre Česko najväčšou politickou hrozbou.

Medzi obvyklými podozrivými totiž nie je Babiš sám. Česko si takisto musí dávať pozor na politikov, ktorých si v tejto dobe omotáva okolo prsta Čína a jej českí emisári závislí na dobrej vôli pekinského komunistického politbyra.

České ministerstvo obrany, riadené Babišovým „odborníkom“ Lubomírom Metnarom (nestraník za ANO), vypracovalo návrh, ktorý by premiérovi umožnil vyhlásiť stav ohrozenia štátu alebo prijímať rozhodnutia prislúchajúce vláde ako celku – napríklad v situáciách, keď by krajine hrozila vojna.

Dokument sa v týchto dňoch objavil v 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie