Denník N

Opatrenia proti koronavírusu odvrátili v Európe možno až 120-tisíc úmrtí. Po ich uvoľnení hrozí ďalšia vlna nákazy

Talianski lekári a zdravotné sestry. V krajine majú 2. apríla ráno viac ako 110-tisíc potvrdených prípadov COVID-19 a viac ako 13-tisíc úmrtí. Foto – TASR/AP
Talianski lekári a zdravotné sestry. V krajine majú 2. apríla ráno viac ako 110-tisíc potvrdených prípadov COVID-19 a viac ako 13-tisíc úmrtí. Foto – TASR/AP

Podľa novej štúdie sa do 28. marca v jedenástich európskych krajinách koronavírusom nakazilo 7 až 43 miliónov ľudí. Iná štúdia hovorí, že „agresívne opatrenia“ zamerané na zastavenie šírenia vírusu by museli trvať prinajmenšom 44 dní.

Ak by sa vo svete neprijali žiadne opatrenia na boj s ochorením COVID-19, novým koronavírusom by sa do konca tohto roku nakazilo sedem miliárd ľudí, čiže 90 percent svetovej populácie.

Z nich by 40 miliónov ochoreniu podľahlo.

Vyplýva to zo správy, ktorú minulý týždeň vydali vedci na Imperial College London.

Ak by sa opatrenia o sociálnom odstupe, testovaní či izolácii nakazených zaviedli v momente, keď by celosvetová úmrtnosť (z angl. death rate) dosiahla úroveň 1,6 osoby na 100-tisíc ľudí týždenne, vo svete by zomrelo 10,5 milióna ľudí.

Ak by prišlo k skoršiemu zásahu už pri hodnote o 0,2 úmrtia na 100-tisíc obyvateľov týždenne, vo svete by zomreli necelé dva milióny ľudí. Podľa analýzy magazínu Nature dosiahlo túto úroveň úmrtnosti dosiahlo Taliansko 2. marca, Spojené kráľovstvo 17. marca a Spojené štáty 22. marca.

Vedci hovoria o prísnych opatreniach ako sociálny odstup, zatvorenie hraníc či zatvorenie škôl a škôlok.

Opatrenia zachránili tisíce

Tento týždeň zverejnili na Imperial College London ďalšiu štúdiu, podľa ktorej prísne opatrenia prijaté v jedenástich európskych krajinách na boj s koronavírusom zrejme zachránili až 120-tisíc ľudských životov. Slovensko aj Česko medzi skúmanými krajinami nie sú.

„Sme presvedčení, že sa zachránilo obrovské množstvo životov. No je príliš skoro na to, aby sme mohli povedať, že sme epidémiu dostali plne pod kontrolu. Ťažké rozhodnutia nás iba čakajú a spraviť ich bude treba v nasledujúcich týždňoch,“ povedal v správe univerzity spoluautor štúdie Samir Bhatt.

Prvý autor štúdie a matematik Seth Flaxman dodal: „Aj keď počet úmrtí stále rastie, dáta jednoznačne naznačujú, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Príroda

    Slovensko, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie