Denník N

Po telefonáte so sociálkou som sa dozvedel, že mi nepatrí nič (podnikatelia píšu, čo teraz zažívajú)

Foto Tomáš Hrivňák
Foto Tomáš Hrivňák

Poprosili sme podnikateľov a ich zamestnancov, aby nám písali, ako sa teraz snažia prežiť.

Tu je výber z príbehov. Najprv jednou vetou:

„Najviac ma hnevá a zvnútra rozožiera, že som ani nedostal šancu uspieť. Nedostal som šancu preraziť.“

„Snažíme sa prerobiť predajne tak, aby mohli fungovať čisto ako servis bicyklov.“

„Myslím si, že by bolo lepšie systém zjednodušiť a umožniť prístup k určitej sume použiteľných peňazí každému.“

„Keď všetci budeme zmierení s tým, že nebudeme zarábať, ale budeme mať iba minimálne príjmy na prežitie, tak to beriem.“

„Verím, že štát, ktorý roky držia malé a stredné firmy pri živote, dostatočne finančne pomôže v týchto krušných chvíľach.“

„Nikde som ešte nepočul, čo bude s tými, čo pracovali, kde sa dalo, no väčšinou iba na určitý čas.“

„Jediné, čo ma upokojuje, je, že nemám žiadne deti ani zvieratá a starám sa len sama o seba.“

A teraz celé príbehy:


Stále neviem, akou formou požiadať o príspevok od štátu

Museli sme zavrieť kaviareň v Bardejovských kúpeľoch, čo je dosť problém, pretože po zimnej sezóne, ktorá je vždy dosť slabá, sme očakávali ekonomické zmŕtvychvstanie začínajúcou sezónou.

Máme kaviareň v centrálnej budove, ľudia k nám chodia medzi procedúrami. Zatvorené máme už viac ako dva týždne.

Mesiac sa nejako bude dať prežiť bez príjmu, ale dlhšie to už bude veľký problém. Verím, že štát, ktorý roky držia malé a stredné firmy pri živote, dostatočne finančne pomôže v týchto krušných chvíľach, ako so mzdami, tak aj s nájmami za prevádzkové priestory.

Najnovšie opatrenia vlády hodnotím pozitívne, pomôže čiastočné preplatenie miezd zamestnancov. Nájom za prevádzku platíme vysoký, 1650 eur, čo máme niekedy problém uhradiť, aj keď normálne fungujeme, nieto ešte v čase, keď máme nulový príjem.

Prijal by som teda aj pomoc v rámci kompenzácie nájmov. Pán Sulík spomínal, že by sa to mohlo riešiť tak, že nejakú časť nájmu by preplatil štát, nejakú prenajímateľ. Bolo by dobré, ak by toto viac špecifikovali a dotiahli.

Bolo by teda dobré, ak by proklamovaná finančná pomoc od štátu prišla v priebehu apríla a bola by aj za marec. Našej kaviarne by sa mali týkať hlavne úhrady nájmu a poistného. Samozrejme, prevádzkové náklady sú aj v iných položkách, ako napríklad lízing, mobilné dáta a podobne, s tým si však už nejako poradím, štát by som v tom nezaťažoval.

Reálne by sme potrebovali za tie dva mesiace dvakrát 1650 eur na nájom a odvody, či časť mzdy za dvoch zamestnancov, teda asi ďalších 2500 eur. Spolu teda približne 5800 eur . Stále však neviem ako a kde, respektíve akou formou požiadať o príspevok.

Ľubomír Augustinský, prevádzkuje kaviareň v Bardejovských kúpeľoch

Aj kaviareň v Bardejovských kúpeľoch s vysokým nájmom musí byť zatvorená. Foto: archív Ľ.A.

Nové opatrenia vlády sa ma netýkajú a určite nie som jediný

Vláda sľubuje poskytovanie príspevkov pre živnostníkov, ktorí robili vo firme a tá už pre nich nemá prácu. Ja som nebol zamestnancom v žiadnej firme. Nové opatrenia vlády sa ma netýkajú a určite nie som jediný.

Nikde som ešte nepočul, čo bude s tými, čo pracovali, kde sa dalo, no väčšinou iba na určitý čas. Takisto nepočujeme, čo s takými, čo začali živnosť prvý rok a nevznikla im povinnosť platiť odvody.

Toto je aj môj prípad. Práca nie je a asi ani dlho nebude a po telefonáte so sociálkou som sa dozvedel, že mi nepatrí nič. Takže sme trojčlenná rodina odkázaná žiť z manželkinej minimálnej mzdy.

Mám veľké obavy, že onedlho prídeme o bývanie,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie